RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Час загадувати бажання: коли в серпні можна побачити зорепад Персеїди

У ніч на 13 серпня пройде найкрасивіший зорепад року - метеорний потік Персеїди. Цього року очікується до 110 метеорів на годину при ясному небі.

Про це повідомляє УНІАН.

Щорічно в серпні можна побачити без будь-яких оптичних приладів це красиве астрономічне явище, відоме як "серпневий зорепад".

Сотні "падаючих зірок" з'являться з боку сузір'я Персея: вони утворюються в результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених колись кометою Свіфта-Таттла (період повного обороту комети становить 135 років, востаннє вона була близько до Землі в грудні 1992 року ). Найдрібніші частинки, часто розміром з горошину, проникають в атмосферу зі швидкістю 216 000 км на годину і на висоті від 80 до 100 кілометрів згоряють, утворюючи "зоряний дощ". Його інтенсивність поступово зростає, досягає піку і поступово згасає.

Відкривачем щорічного метеорного дощу Персеїд називають бельгійця Адольфа Кетеле: він повідомив про це видовище в серпні 1835 року.

До речі, в Європі Персеїди називають "сльозами Лаврентія" - за іменем святого Лаврентія, який помер мученицькою смертю 10 серпня 258 року. За легендою, в цей день ллються гарячі сльози святого.

Як повідомляв "Апостроф", 3 серпня 2020 року жителі різних країн світу спостерігали дивовижне явище - Осетровий повний місяць, який вважається одним з найяскравіших.