RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені виявили цілющу властивість у "гормону кохання"

Група науковців з Університету штату Сан-Паулу (UNESP) в Бразилії дійшла висновку, що окситоцин позитивно впливає на метаболізм кісткової тканини.

Про це повідомляє журнал Scientific Reports.

Команда займається досліджує вплив окситоцину на метаболізм кісткової тканини. Один з напрямків їх роботи - профілактика і лікування остеопорозу у жінок в період перименопаузи (до менопаузи і протягом року після).

Для нового дослідження команда відібрала десять самок щурів, які знаходяться на стадії периестропаузи (аналог перименопаузи у жінок), і двічі з інтервалом о 12 годині ввела їм окситоцин. Через 35 днів після ін'єкцій вчені проаналізували зразки їх крові і тканини шийки стегнової кістки і порівняли із зразками, взятими у гризунів того ж віку, що не вводили препарат.

У тварин, які отримували гормон, на відміну від контрольної групи, не виявили ознаки остеопенії (втрати щільності і маси кісткової тканини). Аналіз зразків крові показав високу активність ферментів, наприклад лужний фостфази, що відповідають за підтримання щільності і міцності кісток, і зниження активності тартрат-резистентної кислої фосфатази - маркера резорбції (руйнування) кісткової тканини.

Вчені також зазначили, що кістки щурів, яким вводили ін'єкції, виявилися щільнішими. Зокрема, шийка стегнової кістки була міцнішою і не такою пористою, як у контрольної групи.

Як повідомляв "Апостроф", дослідники в Перу вивчають антитіла лам для розробки вакцини для боротьби з коронавірусом.