RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Бракує місць, врятувати нічим: реаніматологи розповіли про "катастрофу" з коронавірусом в Харкові

Харківські медики розповіли про реалії боротьби з коронавірусом в області, там катастрофічно не вистачає місць у лікарнях і медтехніки.

Про це повідомляє "Обозреватель".

За словами медиків, реанімація розрахована на шість ліжок, але зараз розгорнуто 12 і ще одне поставили в коридорі.

"Тут лежать важкі пацієнти. Фактично, 12 хворих перебувають на штучній вентиляції легенів. Дві-три людини на інвазивній вентиляції - на інтубаційній трубці, всі інші - на неінвазивній (через маску). На 13 важких хворих в реанімації всього дві медсестри", - розповіли медики.

Лікарі кажуть, що останнім часом збільшилася кількість пацієнтів з дихальною недостатністю, а апаратів не вистачає.

"За останній тиждень стало більше хворих з дихальною недостатністю. Зараз три-чотири людини знаходяться у відділеннях на апаратах ШВЛ. Розумієте? Не в реанімації, а у відділеннях! Більш того, у нас не вистачає апаратів штучної вентиляції легенів для тих, хто їх потребує! Днями ми вже зіткнулися: потрібно було вентилювати хворих, але все - апарати закінчилися!" - розповіли лікарі.

"Складається враження, що чиновники живуть в іншому вимірі. У нас не було апаратів і не було ліжок, а вони кажуть, що інформація про завантаженість - це фейк!" - додали реаніматологи.

Також лікарі поскаржилися, що чиновники влаштовують акції "залякування" в лікарні.

"Коли в мережі з'явилася інформація, що у нас призначають ліки, якими треба було лікувати за протоколом, але їх у нас в той момент просто не було, деякі родичі пацієнтів поскаржилися "наверх". В результаті зняли заввідділенням інтенсивної терапії - знайшли цапа-відбувайла", - розповіли вони.

Також після кожної публікації журналістів про обласну інфекційну лікарню, влаштовують перевірки. Однак їх мета, на думку лікарів, не має нічого спільного з декларованою.

"Після публікацій в ЗМІ чиновники просто прикривають свою, вибачте, ж*пу. Надсилають до лікарні комісії, які вишукують всякі дрібниці. Наприклад, в історії хвороби не було вказано номер паспорта. Послухайте, а яке відношення це має до перебігу хвороби", - кажуть лікарі.

Відзначимо, що 11 серпня під час брифінгу заступник директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Геннадій Бондарчук заявив, що Харківська обласна інфекційна лікарня не переповнена пацієнтами з коронавірусом, оскільки потужності установи з початкових 200 ліжок збільшили до 300 і зараз нібито навіть є "резерв".

"Перевантаженість обласної клінічної інфекційної лікарні - це суто фейковий інформація", - заявив Бондарчук.

Як повідомляв "Апостроф", за минулу добу в Україні зареєстровано 1 158 нових випадків коронавірусної інфекції. Всього COVID-19 підтверджений у 83 115 жителів країни.