RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Окупанти заявили про затримання в Криму українського бійця

У Криму російські силовики затримали члена українського добровольчого батальйону ім. Н. Челебіджихана.

Про це пише "ТАСС" з посиланням на регіональне управління ФСБ РФ.

"19 серпня співробітниками УФСБ Росії в Республіці Крим і місті Севастополі за адресами проживання і реєстрації фігуранта кримінальної справи проведені слідчі дії. На даний момент підозрюваний затриманий", - йдеться в повідомленні.

Уточнюється, що стосовно затриманого жителя Кіровського району порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 208 КК РФ ( "Участь в незаконному збройному формуванні"). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 15 років.

У ФСБ уточнили, що затриманий чоловік в 2016 році виїхав на територію України, де вступив до лав "незаконного збройного формування", в складі якого пройшов навчання щодо поводження з вогнепальною зброєю. В його функціональні обов'язки також входило здійснення охорони розташування батальйону, сприяння Державній прикордонній службі України при спільних патрулюваннях прикордонної зони, перевірка осіб і автотранспортних засобів на пунктах пропуску.

Для довідки

Відзначимо, що батальйон ім. Номана Челебіджихана є добровільним кримськотатарським збройним формуванням, він був створений на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом. Названий на честь Номана Челебіджихана - кримськотатарського політика і громадського діяча, першого голови уряду Кримської Народної Республіки, організатора I Курултаю кримськотатарського народу, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі та Білорусі.

Як писав "Апостроф", снайпер ЛНР, якого затримали 16 серпня українські військові, розповів, що бойовики сформували загороджувальні загони, які повинні були вбивати всіх, хто вирішить здаватися і бігти додому.