RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені з'ясували цікаву "особливість" майя - ми це відчуваємо щодня

Американські нейробіологи та психологи попросили 325 людей вивчити вирази облич 63 стародавніх скульптур племен майя. Виявилося, що люди можуть з легкістю "читати" міміку обличчя тих часів - рішучість, напругу, злість, наснагу і смуток.

Дослідження опубліковано в журналі Science Advances.

Вчені сфотографували особи статуеток без тулуба, щоб не можна було визначити контекст тієї чи іншої емоції. Оскільки для кожної скульптури він був свій: якась статуетка корчилася від тортур, інша зображувала спілкування матері з дитиною, третя - гру з м'ячем, заняття музикою, четверта несла тягар і так далі.

В експерименті брали участь добровольці у віці від 30 до 36 років, яких опитували онлайн. У них був вибір з 30 емоцій, а також ступінь з 13 таких складних емоційних станів, як наснага і настороженість. В результаті майже всі учасники вірно витлумачили контекст статуеток і правильно "прочитали" емоції, які висловлювали кам'яні статуї.

Підсумки дослідження доводять теорію про генетичне походження як мінімум п'яти емоційних станів: біль, гнів, рішучість або напруга, захват і смуток.

Як повідомляв "Апостроф", в Мексиці виявили величезний палац майя. Будова має довжину 55 метрів, ширину 15 метрів, а у висоту досягає 6 метрів, складається з шести кімнат.