Голод може вбити більше людей цього року, ніж коронавірус - Bloomberg

В ООН прогнозують, що протягом наступного десятиліття кількість голодуючих у світі буде значно більшою, ніж передбачалося до пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Bloomberg.

До 2030 року кількість людей, які недоїдають, може досягти 909 мільйонів. Сценарій до пандемії Covid-19 передбачав кількість голодуючих біля 841 млн осіб.

За словами головного економіста Всесвітньої продовольчої програми ООН Аріфа Хусейна, якого цитує видання, нинішня криза викликає як фізичні, так і економічні обмеження з доступу до їжі.

Уже цього року кількість людей, які недоїдають, збільшиться на 132 мільйони. Цей приріст в три рази більший, ніж будь-яке збільшення, яке відбувалося у цьому столітті.

Пандемія порушує ланцюги поставок продуктів харчування, калічить економіку і знижує купівельну спроможність споживачів. Деякі прогнози показують, що до кінця року щодня більше людей буде вмирати від голоду, ніж від вірусних інфекцій.

Величезний сплеск голоду відбувається при величезних глобальних надлишках їжі. І це відбувається у всіх частинах світу, навіть в країнах, які раніше мали відносну стабільність. Мільйони людей втратили роботу і не мають достатньо грошей, щоб прогодувати сім'ї, незважаючи на трильйони державних дотацій.

На додаток до економічної кризи відбувається блокування і розрив у ланцюгу поставок і розподілу продуктів харчування. Раптова відмова від їжі в ресторанах, де зазвичай харчувалося більш ніж половина громадян США, призвів до того, що фермери знищують продукти, не маючи простих способів перенаправити свою продукцію на продуктові магазини або на тих, хто її потребує.

Початкові прогнози Організації Об'єднаних Націй показують, що при найгіршому сценарії цього року близько десятої частини населення світу буде відчувати брак їжі.

Крім звичайного голоду, мільйони людей, швидше за все, також будуть відчувати інші форми продовольчої незахищеності, включаючи неможливість дозволити собі здорову дієту, що може привести до хвороб.

Як повідомляв "Апостроф", західні фахівці знайшли також позитивний ефект від пандемії коронавірусу, яка охопила всю планету і щодня вбиває сотні людей. За даними вчених, через коронавірус повітря в світі стало чистішим.