RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

На кукурудзяному полі розкопали дивне стародавнє кладовище: знахідки здивували вчених

У Старорипін-Приватни (Польща), на кукурудзяному полі, археологи виявили останки жінок і дітей в 30 могилах, віком близько 1000 років.

Про це повідомляє "Профіль".

"Досі, судячи з виявлених артефактів, ми думали, що некрополь датується XII століттям. Але завдяки фізико-хімічним аналізам кісток, знайдених в минулому році, ми дізналися, що він існував уже в середині XI століття", - розповіла провідний археолог Ядвіга Левандовська.

На місці поховання археологи виявили останки жінки з валуном на грудях. Інша була похована на боці в позі ембріона. На думку фахівців, жінку, швидше за все, зв'язали. Крім того, більшість знайдених тіл були дитячими. За попередньою оцінкою, малюки померли у віці від двох до чотирьох років, жінкам було від 25 до 30.

"Цікаво, що саме на цьому дивному кладовищі ми знайшли, напевно, найкрасивіше намисто, яке до сих пір виявляли в таких місцях", - розповів професор Кшиштоф Шостка з Університету кардинала Стефана Вишинського.

Вчені відзначили, що у всіх померлих були стерті зуби - це є ознакою дієти, багатої продуктами з погано очищеного борошна. Поруч з тілами археологи знайшли кілька невеликих металевих хрестів.

"Найбільше нас здивувало багатство речей покійних", - зазначила Левандовська.

Як повідомляв "Апостроф", в Туреччині в 2750-літньому некрополі виявили останки дитини з коштовностями.