RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Українців попередили про радикальну зміну клімату - про сніг і морози можна забути

Через глобальне потепління кліматичні межі природних зон в Україні зміщуються на північ. Це означає, що в українських широтах надалі буде підвищуватися середньорічна температура, тож очікувати сніжних і морозних зим надалі не варто.

Як передає "Апостроф", про це в інтерв'ю УНІАН розповіла президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок.

За словами еколога, повернення в Україну зими, якою вона була десяток років тому, малоймовірно.

"Відсутність снігу безпосередньо впливає на наявність вологи в ґрунтах, адже ґрунт, як губка. Тому малосніжні зими насамперед шкідливі для аграріїв. За офіційними даними, цього року через посуху втрачено близько двох з половиною відсотків від всіх посівних площ озимих культур. А крізь призму економіки добре розглядати екологічну проблему", - пояснила Циганок.

Як зазначила фахівець, малосніжна зима та низький вміст вологи у ґрунті в цьому році стали причиною ранньої і дуже глибокої оранки. Відсутність полезахисних лісосмуг, до яких багато років в Україні було вкрай безгосподарське ставлення, викликало таке явище як пилові бурі - потоки пилюки несло на сотні кілометрів.

"Це одна з причин масштабної пилової бурі, яка навесні накривала північний регіон України, в тому числі столицю. Інша причина, знову ж таки, пов’язана з зимами без снігу. В умовах атмосферної і ґрунтової посухи, зокрема цьогорічної аномально теплої зими без сталого снігового покриву, інтенсивного підвищення температури повітря, а також слабкого зволоження ґрунту з осені і критичного вологозабезпечення навесні, та відсутності зімкнутого травостою, посилюються руйнівні явища вітрової ерозії", - наголосила еколог.

За словами Циганок, якщо раніше пилові бурі були притаманні клімату південних областей, то зараз зі змінами кліматичних зон вони поширилися на північ.

"В умовах цьогорічної весни вітри зносили висохлий родючий шар ґрунту. На місці вивітреного чорнозему лишалися пісок та гола порода. Тобто, нині змінюється і структура чорнозему — найбагатшого природного ресурсу України. Ґрунти у нас деградують, що призводить до втрати родючості", - резюмувала еколог.

Про те, які зміни клімату прогнозують в Україні, читайте в матеріалі "Апострофа": "Пилові бурі, посуха і пекло влітку: як зміни клімату вплинуть на Україну".