RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

День Іоанна Хрестителя: обряди 11 вересня, про які треба знати

11 вересня православні відзначають день усікновення глави Іоанна Предтечі або Хрестителя. Цей день має величезне значення для віруючих і тому вони дотримуються певних обрядів на Головосік.

Про головні обряди цього дня розповідає "Апостроф".

Православні обряди

У цей день прийнято молитися перед чудотворною іконою Іоанна Предтечі, а якщо її немає, то можна зробити це перед будь-якою іншою іконою.

Можна прочитати таку молитву: "Пам'ять праведного з похвалами, тобі ж досить свідоцтва Господнього, Предтеча: показав себе воістину пророком чесним, тому що хрестив Бога нашого Ісуса Христа. За істину постраждав, радуючись, благовістив єси і тим, що в пеклі Бога, що був плоттю, забрав гріхи світу і дарував нам велику милість".

У день усікновення глави Іоанна Предтечі прийнято дотримуватися посту. Вважається, що в такому випадку вам вдасться домогтися пробачення багатьох гріхів. Не можна в цей день не тільки їсти тваринну їжу, а й дивитися телевізор, вдаватися до гріха, пити алкоголь і влаштовувати свята.

В цей день також обов'язково потрібно відвідати храм.

Народні обряди

Вважається, що в день Іоанна Хрестителя збирати моркву і буряк. У цей день наші пращури на Русі заговорювали коней, щоб ті менше втомлювалися і не хворіли.

Крім того, в свято не можна нічого різати ножем.

Також в день усікновення глави Іоанна Предтечі люди прощаються з літом, збираючи урожай і починаючи підготовку до зимового сезону.

Як повідомляв "Апостроф", в це свято заборонено веселитися, співати, танцювати, не можна займатися рукоділлям, а також заборонено різати і є круглі предмети - овочі і фрукти.