Усікновення глави Іоанна Предтечі: що не можна робити 11 вересня

У п'ятницю, 11 вересня, православні християни відзначають Усікновення глави Іоанна Предтечі (Головосік, Іванів день, Іван Пісний) - велике свято, присвячене вшануванню Іоанна Хрестителя, який помер мученицькою смертю.

Про історію свята і заборонах цього дня розповідає "Апостроф".

Святий Іоанн Хреститель був ув'язнений правителем Галілеї Іродом, оскільки той відкрито викривав Ірода за те, що він, залишивши законну дружину, дочку аравійського царя Арефи, беззаконно жив з Іродіадою, дружиною свого брата. За це Іоанна кинули до в'язниці, а після цього за примхою Іродіади відрубали голову і принесли Іродові на блюді.

У народі день Усікновення глави Іоанна Предтечі називають День Івана пісного. Люди говорили: "Іван Пісний прийшов, літо красне повів".

У цей день категорично заборонено веселитися, співати, танцювати. Також заборонено шити і в'язати, носити червоний одяг і вживати продукти червоного кольору. Не можна їсти нічого круглого (яблука, кавун, диню). Різати в це церковне свято круглі предмети - до жалю і смутку.

Потрібно постаратися не брати в руки ніж, лопату, сокиру та інші ріжучі предмети. Варто перенести домашню роботу - копання картоплі, вирізування капусти - на інший день.

Також в цей день не можна гуляти весілля.

Раніше "Апостроф" повідомляв, які свята чекають українців у вересні і скільки українці отримають днів відпочинку.