RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

В Україні знайшли поселення, якому понад 7 тисяч років: археологи показали фото

Науковці із науково-дослідницького центру "Рятівної археологічної служби" Інституту археології НАН України досліджують, у Львівській області, пам’ятку, якій понад 7 тис. років.

Як передає "Апостроф", про це повідомляє НДЦ "Рятівна археологічна служба"

"Припускаємо, що це було невелике поселення, можливо, тимчасова стоянка на кілька десятків людей. Вона одна з небагатьох, які досі виявлені на Прикарпатті. Люди, які тут жили, мандрували на великі відстані, можливо, перейшли Карпати. Ми знайшли відщепу з обсидіану, який потрапляв до нас зі Словаччини й Угорщини", - розповів керівник досліджень співробітник Рятівної археологічної служби Олександр Сілаєв.

Основні знахідки на поселені - з кременю. Серед артефактів - серпи, тесло, заготовки ножів, фрагменти горщиків.

За два тижні досліджень науковці розкрили кілька об’єктів. Розмір найбільшої споруди сягав 23Х8 м - це характерний для цієї культури "довгий дім", що мав прямокутну форму і був збудований у вигляді опорно-стовпової конструкції.

Як повідомляв "Апостроф", в долині Елеке-Сази (Східний Казахстан) археологи виявили повний комплект кінської збруї з чистого золота. За попередньою інформацією, знахідка може датуватися V-IV століттями до нашої ери.