Як купити авто і не стати жертвою обману: українцям розповіли, що потрібно знати

Експерти дали поради, як діяти при купівлі вживаного автомобіля, щоб не стати жертвою обману.

Як пише "Апостроф , про це розповідає Bigmir.net.

Є два варіанти розвитку подій і кожен з них має свої плюси і мінуси.

Оплата в момент укладення ДКП у нотаріуса

Покупець і продавець укладають договір купівлі-продажу у нотаріуса, продавець віддає ключі, а покупець йому гроші. Плюси цього варіанту в тому, що нотаріус відразу зможе перевірити автомобіль за Реєстром обтяжень рухомого майна на предмет відсутності заборон і обмежень на відчуження. Однак по базі розшукуваних транспортних засобів нотаріус перевірити автомобіль не зможе, тому ризик непередбачених неприємностей залишається.

Оплата після реєстрації в МВС

Цей спосіб покупки /в авто вважається найбезпечнішим. Необхідно принести документи в сервісний центр МВС і дочекатися огляду експерта та надати всі необхідні документи адміністратору. Після чого - оплатити послугу у відділенні банку і перевірити ще раз дані в ДКП. Тепер можна підписати документи і отримати новий техпаспорт. У цьому випадку покупець позбавлений ризику при укладанні угоди. Мінус - далеко не всі продавці готові їхати в МВС і проводити там кілька годин в чергах.

Способи передачі грошей

Є два основні варіанти розрахунку - переказ грошей на карту і передача готівки від покупця продавцю.

У першому випадку процес передачі і отримання грошей при продажу авто продавцем досить швидкий. Єдине, що варто враховувати - добовий ліміт карти по сумі переказу.

У другому випадку краще взяти з собою на операцію пару-трійку міцних друзів і проводити розрахунок в пристойному місці. Всю суму необхідно перерахувати зайвий раз, а також не завадить перевірити гроші на справжність.

Раніше "Апостроф" розповідав, що Україні в серпні поточного року зареєстрували 32,8 тис. вживаних легкових автомобілів, що ввозяться з-за кордону, що на 35% перевищило показник річної давності. Найпопулярнішим б/в автомобілем місяця став Renault Megane.