RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Більше пластика, ніж риби: міністр напророкував сумне майбутнє Чорному морю

Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України Роман Абрамовський заявив, що до 2050 року в Чорному морі буде більше пластика, ніж риби, і розкладатися він буде до 1000 років.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За словами глави Мінприроди, засмічення Чорного моря починається з берегів Дніпра, які засмічені пластиковими пляшками, пакетами і залишками одягу.

"80% сміття в Чорному морі - це пластик, який буде розкладатися від 100 до 1000 років. Вже до 2050 року в морі буде більше пластика, ніж риби. Засмічення Чорного моря починається з річок", - наголосив міністр.

Абрамовський наголосив, що засмічення набуває особливо загрозливих масштабів в межах транскордонних річок: після повеней на Закарпатті тонни відходів, більшість з яких пластик, через річку Тиса потрапляють в ЄС. В цьому році, після обстеження узбережжя, тільки в басейні Тиси було виявлено 45 несанкціонованих звалищ.

"Сьогодні українські річки потребують нашої допомоги. Перший, але важливий крок, який, я впевнений, під силу кожному українцю - це не смітити і прибирати", - написав він.

Абрамовський закликав українців долучитися до акції "Велике прибирання", яка відбудеться 19 вересня, і вийти всім разом на прибирання берегів українських річок.

"Я закликаю кожного, незалежно від віку та регіону проживання, виходити на "Велике прибирання" берегів. В рамках Міжнародного дня чистих берегів, 19 вересня разом з сім'єю або друзями приєднуйтесь до акції. Покажіть своїм прикладом, що бути екологічно свідомим - просто", - написав він, додавши, що він в суботу буде прибирати берег Тиси на Закарпатті.

Як повідомляв "Апостроф", голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко вважає, що в Україні, після дуже сухої осені, безсніжної зими і ранньої весни неминучі зміни клімату, які негативно позначаться на існуванні окремих видів рослин і тварин.