Воздвиження Хреста Господнього 2020: історія свята і заборони в цей день

27 вересня православні та греко-католики відзначають одне з дванадцяти найбільших свят - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Свято Воздвиження Хреста Господнього: кращі листівки і привітання у віршах

Детальніше про історію свята, його традиції, заборони і прикмети розповідає "Апостроф".

Історія свята

Свято Воздвиження Хреста Господнього завжди приходиться на один і той самий день - 27 вересня. Історія свята походить від біблійного переказу про знайдений в 326 році н. е. біля гори Голгофи хрест, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

Відповідно до переказу того року до Єрусалиму приїхала з візитом імператриця Олена, пізніше канонізована і названа Рівноапостольною Оленою, щоб відправитися на пошуки Господніх реліквій. Цариця стала однією з перших, хто провів археологічні розкопки у святих місцях. При розкопках знайшли печеру Гробу Господнього, а біля неї - три хрести. Коло одного з них, згідно з легендами, зцілилася від хвороб одна жінка, а померлий чоловік воскрес після дотику до хреста.

Сердечні вітання та молитви в день Воздвиження Хреста Господнього

Вперше свято стали відзначати в IV столітті після освячення храму Воскресіння Господнього, спорудженого святим Костянтином Великим на Голгофі в Єрусалимі. 14 вересня (по старому стилю - "Апостроф") 335 року відбулося урочисте воздвиження знайденого Хреста Господнього.

Всі знахідки, зроблені в Єрусалимі, а також невелику кількість землі з Голгофи свята Олена відвезла з собою в Рим. Вони і сьогодні зберігаються в базиліці Чесного і Животворящого Хреста Господнього (Санта-Кроче-ін-Джерусалемме), яка була зведена Костянтином після смерті матері.

Що заборонено робити в цей день

Християни на згадку про страждання Спасителя на хресті на Воздвиження дотримуються суворого одноденного посту: не можна їсти яйця, м'ясні, рибні та молочні страви. В народі кажуть: хто в цей день постить, тому сім гріхів проститься, а на того, хто пост порушить, сім гріхів зійдуть.

В цей день не можна допускати ніяких сварок, особливо з родичами, не можна тримати зла на кого-небудь і особливо треба стежити за своєю мовою, щоб навіть ненароком нікого не образити.

Бажано і уникати виконання брудної або важкої роботи, особливо, якщо її можна відкласти на інший час.

Також в народі вірили, що на Здвиження, готуючись до зими, сильно активізується всяка нечисть: всі земні гади - від нешкідливих вужів до самих отруйних гадюк - сповзають в величезну яму під землею, щоб там перезимувати і полизати гадючий камінь. Тому в жодному разі в цей день не можна ходити в ліс.

Неварто в цей день розпочинати важливі справи - всі вони приречені на провал і призначати дату весілля - шлюб напевно виявиться невдалим.

Що можна робити в цей день

Віруючі люди відвідують на Воздвиження храми, щоб поклонитися Животворящому Хресту Господньому і помолитися за своїх близьких і за себе. В цей день купують хрестики хрещеникам, дітям або знайомим. Кажуть, що куплений в цей день в храмі хрестик буде охороняти свого власника, навіть якщо його не носити постійно.

На Воздвиження прийнято освячувати новий будинок - це має принести його мешканцям щастя і здоров'я, бо вважається, що в цей день чудотворна сила святої води і хреста збільшується в декілька разів.

Традиції свята

За народними традиціями, на Здвиження, як називали цей день в народі, для захисту себе і свого житла від будь-яких напастей малювали в будинках хрести. А щоб захистити від будь-якого зла тварин і зібраний урожай, було прийнято поміщати саморобні хрестики з гілочок горобини чи інших рослин в засіках і в загонах з худобою.

Прикмети дня

Народні синоптики по погоді на Воздвиження визначали, якими будуть зима, весна і літо. За прикметами, 27 вересня закінчується бабине літо і тепла вже не буде.

  • У цей день дме північний вітер – літо наступного року буде теплим, якщо західний – холодним.
  • Якщо журавлі летять, не поспішаючи, досить високо та курликають, то осінь буде теплою. А ще, дивлячись на птахів, заведено загадувати бажання – неодмінно збудеться. ранок святкового дня морозне, зима буде ранньою.
  • Якщо день видасться ясний і теплий, зима наступить не скоро.
  • Різке похолодання пророкує ранню весну, вітер з півночі - тепле літо, а західний вітер передрікає дощове і холодне літо.

В цей день іменини святкують Івани.