RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Літак для найманців і угода з Туреччиною: розкриті нові дані щодо спецоперації СБУ з "вагнерівцями"

Журналіст Юрій Бутусов повідомив деталі зірваної спецоперації по захопленню членів ПВК "Вагнера", яку готували українські силовики спільно із спецслужбами США і Туреччини.

Про це він розповів на своїй сторінці у Facebook.

За словами Бутусова, він отримав документ кримінальної справи по організації захоплення 28 російських терористів на борту турецького літака, підготовлений 5-м управлінням Департаменту контррозвідки СБУ.

"Це була спільна операція ГУР МО, СБУ, а також спецслужб США і Туреччини. Співробітники ГУР МО купили квитки для терористів. Розвідслужби Туреччини забезпечили напрямок в Мінськ літаком з підвищеною місткістю і додатковим захистом кабіни пілотів. В обмін на допомогу Туреччині, спецслужби України посприяли в захопленні турками в Одесі курдаІси Озера, який був оголошений в розшук у Туреччині", - повідомив Бутусов.

Пілоти і облуговуючий персонал літака, за словами журналіста, пройшли підготовку для подібних надзвичайних ситуацій. Також у салоні перебувало четверо підготовлених до рукопашного бою співробітників спецслужб України.

Загальна координація, управління і фінансування операції здійснювалися спільно зі спецслужбами США.

"Вагнерівців" планували затримати при вимушеній посадці літака українські спецслужби, які повністю контролювали обстановку в салоні.

За інформацією Бутусова, реалізація спецоперації була запланована на рейс 25 липня.

"Але на нараді в кабінеті президента Володимира Зеленського 24 липня, де начальник ГУР МО Василь Бурба і перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький доповідали про спецоперацію, Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак прийняли рішення про перенесення термінів вильоту. Групу терористів розмістили в Мінську чекати нового рейсу. Виліт був перенесений на 30 липня. Однак після зради і передачі даних в спецоперації в Білорусь кимось із учасників наради в президентських кабінеті, терористи були затримані в Мінську", - пише Бутусов.

Як наголосив Бутусов, президент Зеленський, глава Офісу президента Єрмак, начальник комітету з розвідки Демченко таким чином зірвали добре підготовлену і продуману спеціальну операцію, яку Україна проводила спільно зі спецслужбами країн НАТО.

"Слуги народу" блокують створення Тимчасової слідчої комісії. Правоохоронні органи, замість того, щоб відкрити справу в провалі спецоперації, відкрили справу про витік інформації в спецоперації. Мабуть, Офіс президента розраховує, що справа забудеться, що люди втратять до неї інтерес і просто затягують розгляд", - додав Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", відома українська журналістка Яніна Соколова отримала повістку про виклик на допит в Державне бюро розслідувань у справі "вагнерівців", по цій же справі в ДБР викликали головного редактора "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова.