RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В Україні злетять ціни на хліб, є ризик дефіциту: озвучено тривожний прогноз

Через незвичну спекотну погоду в Україні цього року спостерігається недобір врожаю зернових. Дефіцит пшениці може викликати необхідність збільшення імпорту борошна, а це відіб'ється на цінниках хліба.

Якою буде ціна хліба, з'ясовували журналісти "Апострофа".

"Розуміючи соціальну відповідальність галузі, пекарі будуть намагатися стримувати зростання цін, але подорожчання неминуче", - зазначає президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

За його прогнозами, найближчим часом (в кінці цього року або на початку наступного) може відбутися зміна на цінниках хліба в діапазоні 10-15%.

Тобто якщо, наприклад, зараз буханець коштує приблизно 18 гривень, то незабаром доведеться за нього віддати 20 гривень або трохи більше. За хліб, який вже сьогодні "тягне" десь на 25 гривень, потрібно буде заплатити 27-29 гривень (у більш оптимістичному сценарії, зростання може скласти до 19 і 26 гривень відповідно).

"Виходячи з ціни хліба масових сортів близько 20 гривень / кілограм, збільшення витрат складе менш ніж 10 гривень за місяць на людину, що абсолютно не є критичною цифрою, особливо на тлі подорожчання практично усіх продуктів", - стверджує при цьому Тараненко.

Такий стан речей свідчить про те, що українські хлібні ціни вже наздогнали європейські, а в окремих випадках їх навіть перегнали.

Детальніше про те, чи варто чекати подальшого подорожчання хліба, читайте в матеріалі "Апострофа": Хай буде хліб, але ціна його скоро зміниться