RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Покрова Пресвятої Богородиці: що потрібно і не можна робити 14 жовтня

У середу, 14 жовтня, православні християни в Україні традиційно відзначають велике церковне свято - Покрову Пресвятої Богородиці.

З Покровою Пресвятої Богородиці: кращі листівки і привітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає про заборони і традиції, які зародилися в давні часи, але не втрачають своєї актуальності.

Це свято було засновано в кінці XII століття на честь подій, які відбулися на 200 років раніше в Константинополі. Тоді жителі міста звернулися до Богородиці з проханням захистити їх від ворогів і побачили диво - Небесна Матір покрила людей покривалом і підняла бурю, яка розігнала ворожі кораблі. Таким чином, покров Богородиці врятував людей від смерті.

Фото: rsute.ru

Що потрібно робити 14 жовтня

Віруючі вранці на Покрову Пресвятої Богородиці вирушають до церкви на Божественну літургію, щоб попросити допомоги у всіх справах, здоров'я і заступництва в сімейному житті. Незаміжнім дівчатам радили прийти в церкву до початку служби і поставити свічку Богородиці. Люди вірили, що будь-яке прохання у Діви Марії 14 жовтня обов'язково буде виконане.

Фото: rsute.ru

Вважається, що в цей день потрібно роздавати милостиню і допомагати бідним - чим більше в свято віддати, тим більше в наступному році прибуде. Скупитися не варто, адже від щедрості залежить щастя і благополуччя в домі.

На Покрову Пресвятої Богородиці господині завжди накривали багатий стіл, оскільки в цей час строгого посту не дотримуються. На святковому столі повинні бути млинці і різна випічка. Дозволяються м'ясні та рибні страви. Перед початком трапези потрібно помолитися і подякувати Богородиці за все, що було добре в році.

Що не можна робити 14 жовтня

Заборон на Покрову Пресвятої Богородиці потрібно строго дотримуватися, щоб не розгнівати Діву Марію і Всевишнього:

  • не можна прибирати в будинку і займатися рукоділлям;
  • давати гроші в борг;
  • сваритися, лаятися, пліткувати, з'ясовувати стосунки;
  • зловживати алкоголем.