RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Росія вийшла з консультаційної групи по краху MH17: що відбувається

В уряді Росії заявили про вихід з тристоронніх консультацій з приводу катастрофи пасажирського літака Боїнг-777 "Малайзійських авіаліній" (рейс МН17), збитого в небі над Донбасом влітку 2014 року.

Відповідну заяву опубліковано на сайті Міністерства закордонних справ РФ.

Неможливість продовжувати співпрацю в Росії пояснили тим, що в липні 2020 року Нідерланди подали до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) міждержавну скаргу проти Росії.

"Розцінюємо цей крок як черговий удар по російсько-нідерландським відносинам і демонстрацію Гаагою твердого наміру всупереч здоровому глузду продовжити хибний шлях одностороннього покладання відповідальності за те, що трапилося в небі над Донбасом, на Росію", - сказано в заяві російського МЗС.

Технічне розслідування Ради з питань безпеки Нідерландів (СВБ) та кримінальне, яке проводиться Спільної слідчою групою (ССД), в російському МЗС назвали "упередженими, поверхневими і політизованими".

"Було зроблено все, аби підкріпити передчасні звинувачення на адресу Росії", - підкреслили в заяві дипломати.

Російська сторона звинуватила інших учасників консультацій Австралію і Нідерланди в небажанні розібратися в тому, що насправді сталося влітку 2014 року, обидві країни нібито були "націлені лише на те, щоб домогтися від Росії визнання провини і отримання компенсацій для родичів загиблих".

Відповідальність за зрив тристоронніх консультацій Росія поклала на офіційну Гаагу.

"Вважаємо, що ігноруючи будь-які доводи і нашу готовність до діалогу, Нідерланди переслідують виключно кон'юнктурні політичні інтереси, безсоромно прикриваючись необхідністю захисту прав близьких жертв авіакатастрофи", - заявили російські дипломати.

На завершення російська сторона заявила, що продовжить в інших форматах взаємодію з компетентними органами Нідерландів, "зокрема в справі дослідження питання про незакриття Україною свого повітряного простору для польотів цивільних літаків над зоною збройного конфлікту над Донбасом".

Як повідомляв "Апостроф", в Міністерстві закордонних справ України вважають, що вироків для винних у катастрофі літака Boeing MH17 можна чекати не раніше, ніж через кілька років.