RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Блогер розповів про повернення в МОН тендерних схем Табачника

Аналітик ГО "Всеукраїнське об'єднання "Антикорупційній блокпост" Олег Рибальченко заявляє, що міністр освіти Сергій Шкарлет з директором інституту модернізації освіти Євгеном Баженковим ініціювали схеми на держзакупівлях, в них перемагають наближені до чиновників компанії, які "дерибанять виділені бюджетом 800 млн грн".

Про це він написав у блозі на "Цензор.Нет", пише УНІАН.

"Умови тендерів виписані так, що брати участь в них може кілька компаній, близьких до чиновників МОН. Схеми впроваджують люди, які працювали в МОН за Табачника, і повернулися в МОН за в.о. міністра Шкарлета, колишнім радником Табачника", - відзначає Рибальченко.

За його інформацією, МОН у червні 2016 видає наказ № 704, в якому публікує Типовий перелік засобів для кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів.За його даними, відтепер закуповуватися має обладнання з мінімальними параметрами, а з не з конкретними, продуманими під умови освітнього процесу.

"В останні роки на ринку освітніх послуг в Україні з'явилося багато компаній, які забезпечували конкурентне поле під час держзакупівель. Департаменти освіти, по суті, блокують участь дрібних постачальників, прописуючи вимоги про аналогічні договори. Для участі в тендерах компаніям потрібен підтверджений досвід виконання двох аналогічних договорів не менше, ніж цей лот, і за тим же кодом. Якщо проаналізувати закупівлі, стане зрозуміло, що є всього кілька компаній, які відповідають вимозі", - зазначив блогер.

За його даними, на практиці це означає, що в тендері Львівської ОДА, де є лоти по 22-28 млн грн, не зможе прийняти постачальник, який здійснив 100 угод по три мільйони. За новими правилами проходить компанія, яка здійснила 2 договори по 25-30 млн. Експерт упевнений: установка мінімальних сум дискримінаційна, що підтверджували рішення АМКУ. Не менш дискримінаційним є той факт, що тендери департаментів освіти "прописані" під конкретного постачальника, відзначає Рибальченко. За його словами, це компанії, які "прославилися любов'ю" Табачника.

"Департамент освіти ЛОДА визначає вимоги до ряду наборів, яким відповідають товари тільки ТМ Interschool. Власником ТМ Interschool є фірма "ЕНСОФ", яка називалася "НВП "ЕНГЛЕР". Товари ТМ Interschool представлені на сайті "БМС ТЕХНО", яка була конкурентом "ЕНСОФ" в торгах 58 разів. Навіть перелік обладнання в кабінети відповідає наборах на сайті TM Interschool. Простими словами - замовник робить неможливим участь інших виробників і постачальників в закупівлі, а взяти участь в ній зможуть лише "ЕНСОФ" і її спаринг-партнер "БМС ТЕХНО", - пише Рибальченко.

За його даними, компанії помічені в десятках скандалів з часів міністра Табачника: "ТОВ "ЕНСОФ" належить бізнесменам Михайлу Каліткіну і Святославу Серебрянському. Останній працював в Директораті програм розвитку освіти під керівництвом Табачника з Баженковим, який керує ІМСО і склав той самий лист МОН. Згідно з даними "Прозорро", в 2016-2019 "ЕНГЛЕР" виграла тендерів на 600 млн грн. Масштаб розкрадань можна уявити, а інтернет рясніє повідомленнями про корупцію, фігурантом яких є "ЕНГЛЕР". "БМС Техно" має аналогічну скандальну історію".

На думку блогера, схеми Табачника повертаються в МОН, описане говорить про злагодженість дій чиновників, як це було 10 років тому.

"Компанії з орбіти керівництва МОН отримують ексклюзивні умови в великих тендерах. При цьому навіть попередній підрахунок свідчить про те, що держава втратить від цієї корупції сотні мільйонів гривень", - упевнений експерт.