RU  UA

Зноситься вся вертикаль: екс-глава КСУ розповів, чи можна скасувати скандальне рішення по деклараціях

Рішення Конституційного суду не підлягають скасуванню, а значить, Національному агентству з попередження корупції не повернуть права перевіряти декларації чиновників і кандидатів на посади.

Про це в ефірі Апостроф Live заявив голова Конституційного суду України в 2018-2019 роках Станіслав Шевчук.

Він зазначив, що тим часом в НАБУ вже викликають деяких суддів на допити, але ті ігнорують запрошення.

"Що стосується рішень Конституційного суду, то їх не можна скасувати. В цілому це практика Конституційного судів, які захищають Конституцію, тому що це спеціальна юрисдикція. Жоден суд не може це переглянути, і в цьому є своя логіка.

Але для цього треба відповідально ставитися до своїх завдань. Тобто існує величезна відповідальність за завдання, які поставлені перед суддями Конституційного суду", - зазначив він.

За словами Шевчука, слід зробити відповідні висновки в контексті цих рішень. Він додав, що все, що відбувається зараз виглядає так, що наче руками КСУ зноситься вся антикорупційна вертикаль.

"Це дуже специфічне рішення: індивідуальний акт вперше в історії був визнаний неконституційним. І що? Ми закінчимо тим, що буде знесений Антикорупційний суд, посилаючись на принцип верховенства права?" - задався він питанням.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Конституційний суд робить неприпустимі речі - екс-глава суду Станіслав Шевчук.