RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні посилять покарання за атаки на журналістів: кому і що загрожує

В Україні збираються посилити кримінальну та адміністративну відповідальність за злочини проти журналістів.

4 листопада український парламент прийняв за основу відповідний законопроект №3633. Його підтримали 305 нардепів, повідомляє офіційний Twitter Ради.

За вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів, відмова в доступі журналіста до інформації, незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень і будь-яке інше умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста в Україні можуть карати штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 8,5 тис. до 17 тис. гривень), арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

За вплив на журналіста з метою перешкоджання його діяльності, а також переслідування журналіста каратиметься штрафом від 17 тис. до 34 тис. гривень. арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до чотирьох років.

У законопроекті також пропонується штрафувати на суму від 34 тис. до 51 тис. гривень або обмежувати свободу на термін до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років порушника, який перешкоджав роботі журналіста з використанням службового або посадового становища або за попередньою змовою групою осіб.

Крім того, термін від 7 до 14 років загрожує злочинцеві за погрозу вбивством, насильство або пошкодження майна журналіста, а також членів його сім'ї.

У Раді сподіваються на те, що законопроект допоможе посилити захист журналістів, їх близьких родичів і членів їх сімей від загроз або насильства.

Нагадаємо, що поліцейські затримали жителя Луганської області, якого підозрюють у підпалі автомобіля журналістів програми "Схеми".