Поминальна субота 2020: що можна і не можна робити 7 листопада

На суботу, 7 листопада, припадає остання поминальна субота в році, яка має назву Дмитрівська поминальна (батьківська) субота. В цей день в церквах поминатимуть померлих православних християн і проводити панахиди.

"Апостроф" розповідає про особливості поминання померлих у Дмитрівську поминальну суботу, заборони цього дня і про те, що треба нести до церкви для поминання родичів.

У Дмитрівську поминальну суботу в православних храмах служать особливі панахиди і поминають померлих православних християн. Перед службою віряни подають священикам записки за упокій з іменами тих, за кого просять помолитися. Прихожани ставлять свічки і моляться за упокій душ покійних, адже щира молитва в цей день допоможе прощенню гріхів померлого.

За традицією віруючі в цей день йдуть на могили рідних і близьких на кладовища, готують поминальні обіди для поминання душ померлих. Вважається, що в такі дні до сімейної поминальної трапези приєднуються всі померлі родичі.

На поминальний стіл традиційно ставлять кутю, пироги, млинці, яєчню, м'ясо, а також улюблені страви покійних. В цей день на столі кладуть ще одну тарілку і ложку - наші предки вірили, що померлі приходять обідати.

Що потрібно нести до церкви на Дмитрівську поминальну суботу

В Дмитрівську поминальну суботу віруючі приносять до церков поминальні пісні продукти - хліб, цукор, борошно, крупи, соняшникову олію, овочі, фрукти, а також цукерки, печиво і вино. Продукти складають на спеціальний поминальний столик, а потім лунають незаможним.

Дмитрівська поминальна субота: заборони дня

  • У Дмитрівську суботу, як і в інші поминальні дні, заборонено церковне поминання самогубців і людей, які за життя не вірили в Бога.
  • У поминальний день не можна говорити нічого поганого про померлих, краще просто промовчати.
  • Також небажано поминати рідних різними алкогольними напоями, крім церковного вина.
  • У Дмитрівську поминальну суботу не можна веселитися, святкувати, шуміти, сміятися, сваритися. Цей день краще провести тихо і мирно.

Як повідомляв "Апостроф", в останній місяць осені святкують день Казанської ікони Божої Матері і Собор Архістратига Михаїла. Також в листопаді починається багатоденний Різдвяний піст.