RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Журналісти розповіли про ризик перетворення Черкас на територію для утилізації небезпечних хімікатів

У Черкасах може погіршитися екологічна ситуація через домовленості місцевого політика з європейцями щодо утилізації старих холодильників.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

У холодильних камерах знаходиться фреон, який є небезпечним при з'єднанні з повітрям. Переробка їх відбувається так - камеру відокремлюють, а потім спалюють у подовой печі (інсинератор). При нагріванні фреону утворюється фосген, який використовувався як отруйна речовина. ЄС не хоче розміщувати такі заводи у себе. З цим заходять в Україну - місцева компанія повинна виграти тендер і "завести інвестиції".

"Європі необхідна прокладка, через яку можна буде налагодити утилізацію холодильників. В Україні на роль провідника був знайдений Віталій Ільченко ("Слуга народу"), кандидат в мери Черкас, власник компанії "UKRAVIT", - йдеться в матеріалі.

У березні 2019 "UKRAVIT" виграла тендер Організації промислового розвитку при ООН і отримала підтримку для створення інфраструктури з утилізації забруднювачів. В Ільченка з'явилися плани спалювати хімречовини, які накопичилися у ТОВ "Фабрика агрохімікатів". Проект було вирішено реалізувати на фабриці у житлових масивів. "UKRAVIT" без узгодження з громадою завезла обладнання на ТОВ "Фабрика агрохімікатів". 24 квітня 2020 у реєстрі Міненерго з'явилося повідомлення про діяльність ТОВ "Фабрика агрохімікатів" - "Реконструкція будівель, споруд в промзоні Черкас, проїзд Енергобудівельників 8,10". В якості альтернативи було вказано варіант утилізації холодильних установок шляхом спалювання в печі Херешоф - проект з утилізації хімікатів показово "відсунули". Відповідно до наказу Мінрегіону, розміщення підприємств I-II класу небезпеки (в т.ч. завод зі спалювання органічних відходів) в межах населених пунктів заборонено, але якщо мова про реконструкцію, то наказ можна обійти. Повідомлення не містило характеристик інсинератора, адже при згорянні фреонів утворюються токсичні сполуки.

"Можливо, Ільченко зміг порішати у Міністерстві про вплив на середовище. Щоб не було інформації, яка може насторожити громадськість", - наголошується в матеріалі.

Наступним кроком Ільченка була спроба провести слухання щодо проекту в Черкаській ОДА, куди не запросили мера Анатолія Бондаренка, депутатів міськради, представників екоорганізацій, також виявилося, що мова йде про створення в Черкасах не заводу, а технопарку з переробки хімічно небезпечних речовин. Пізніше на сайті Черкаської міськради зареєстрували петицію з вимогою "не допустити до реалізації проект, який передбачає розміщення інсинератора для спалювання фреону і отруйних речовин..". Міськрада підтримала петицію і будівництво заводу було заблоковано. Також з'ясувалося, що автори проекту відзначили розу вітрів, яка не відповідає дійсності - в нічний час викиди заводу осідали б на житлові квартали і водосховище.

"(Ільченко) планував зайняти перше місце на виборах. Шлях до будівництва заводу, який труїв би жителів Черкас, був би відкритий. Але завадив Анатолій Бондаренко, він переміг у першому турі виборів. Ільченко оголосив, що буде підтримувати представника партії "Голос" Віктора Євпака, який посів друге місце. Швидше за все, Ільченко зробив Євпаку пропозицію, від якої той не зміг відмовитися. Кажуть, Євпак змінився, звільнив частину людей і там працюють "штабісти" "UKRAVIT", а кандидат зробить все, що йому скаже Ільченко, в першу чергу - затвердить будівництво небезпечного заводу ", - йдеться в матеріалі.