Вчені знайшли стародавнє озеро під крижаним покривом Гренландії, якому мільйони років

Вчені Колумбійського університету вважають, що вони знайшли свідчення існування древнього дна озера, що знаходиться під Гренландією протягом сотень тисяч і мільйонів років.

Про це повідомляє Express.

Відкладення озерного дна знаходяться приблизно в одній милі під північно-західною частиною Гренландії. Це перше відкриття скам'янілого дна озера ще до того, як існував лід.

"Це може бути важливим сховищем інформації в середовищі, яке зараз повністю приховане і недоступне. Ми працюємо, щоб спробувати зрозуміти, як крижаний щит Гренландії поводився в минулому. Це важливо, якщо ми хочемо зрозуміти, як він буде поводитись в наступні десятиліття" , - сказав автор дослідження і науковий співробітник Колумбійського університету Гай Паксман

Експерти звернули увагу, що в останні роки крижаний щит Гренландії тане прискореними темпами і вважається одним з основних факторів, що сприяють підвищенню рівня світового океану.

За оцінками вчених, в Гренландії досить прісної води, щоб підняти рівень моря на вражаючі 24 фути (7,3 м).

За словами дослідників, древнє озеро колись займало площу близько 7100 квадратних кілометрів. Глибина відкладень в басейні становить близько 1,2 км. Глибина озера, ймовірно, коливається від 50 до 250 м.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що через швидку зміну клімату від найбільшого з решти арктичних шельфових льодовиків Гренландії відколовся масив льоду, площею близько 110 кв. км - більше, ніж місто Париж.