RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У Житомирі викладач з Covid-19 благала владу про допомогу і невдовзі померла: фото і всі деталі трагедії

У Житомирі в реанімації померла 39-річна викладачка Житомирського технологічного університету Ольга Грабар, в якої був коронавірус. За два дні до смерті жінка через Facebook просила мера міста допомогти з постачанням кисню в реанімацію 1-ї районної центральної лікарні, де вона і перебувала.

Про це йдеться в матеріалі видання "Обозреватель".

39-річна Ольга Грабар померла 17 листопада в реанімації 1-ї районної центральної лікарні Житомира. За два дні до своєї смерті вона через соцмережі звернулася до мера Сухомлина з проханням дати кисень.

"Для людей у реанімації на ковід-19 уже немає кисню! Сьогодні реанімація працювала через раз! А це єдиний наш шанс на порятунок!!! Втрутьтеся!!! Я знаю, ви в цьому місті можете все!!! Я не знаю, як нам зараз пережити ніч, а на ранок кисню немає взагалі!!! Я зараз сама тут лежу, кисень вимикали за сьогодні вже 8 разів!!! Бідні лікарі в реанімації не знають, що робити!!! Врятуйте!!!", – написала жінка.

Під постом Ольги заступниця мера Марія Місюрова зазначила, що проблему з киснем уже вирішено, однак сама Ольга померла через два дні після цього.

В лікарні повідомили, що Ольга Грабар перебувала у них у реанімації з 2 листопада, у неї був підтверджений коронавірус, однак причиною смерті жінки не була нестача кисню.

"Вона з самого початку була під'єднана до апарату неінвазивної вентиляції, була на високопотоковій вентиляції. Тобто, вона отримувала не 10 літрів кисню, а 30 літрів за хвилину. Ми провели розтин, причина смерті – інтенсивна тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА – "Апостроф"). Це найчастіше ускладнення під час COVID. Сам вірус викликає тромбоутворення у всіх судинах і померла вона не від нестачі кисню, а від тромбоемболії", – заявив медичний директор лікарні Андрій Волков.

Однак, як відомо, лікування тромбоемболії легеневої артерії (ТЕЛА), в тому числі і під час коронавірусу, потребує проводення кисневої терапії. Кисень потрібен був жінці постійно, щоб зупинити утворення тромбів.

Раніше Андрій Волков зізнавався, що у 1-ій лікарні є проблема з киснем. Лікарні не вистачало кисневих точок для подачі високопотокового газу, а на той момент у медустанові працювало 100 точок. Ще стільки ж готувалися підвести. Для цього якраз монтували кисневу установку.

До того ж саме ця лікарня була практично заповнена під зав'язку пацієнтами. Там було зайнято 93% ліжок, і це до того, що ковідне відділення якраз розширили за рахунок закриття сусідніх.

У МОЗ заявили, що Ольга Грабар перебувала в тяжкому стані і була під'єднана до апарату ШВЛ, але "супутні захворювання не дали можливості врятувати їй життя".

В Ольги залишилася сім'я – чоловік і 11-річний син, якого вона дуже любила і пишалася ним. Сама жінка викладала в Житомирському державному технологічному університеті. Вона була кандидатом наук, доцентом кафедри програмного забезпечення, а у вільний час захоплювалася вирощуванням квітів. У неї на сторінці є багато фото троянд, які вона обожнювала.

Як повідомляв "Апостроф", генеральний директор КП "Дніпровська обласна реабілітаційна лікарня" Інеса Шевченко розповіла, що в Україні катастрофічно не вистачає лікарів для роботи з хворими коронавірусом.