Це буде метановий Чорнобиль: озвучено лякаючий прогноз щодо екокатастрофи на Донбасі

На Донбасі продовжує руйнуватися інженерна структура, що є дуже небезпечним не тільки для України, а й для всієї Європи, оскільки в деяких місцях на окупованій території заховані ядерні відходи. Якщо ж ситуація вийде з-під контролю і метан в промислових масштабах піде в атмосферу, рівень завданої шкоди екології можна буде порівняти з аварією на Чорнобильській АЕС.

Як передає "Апостроф", таку думку висловив надзвичайний і Повноважний Посол України, 1-й заступник міністра закордонних справ України та Державний секретар МЗС України з питань європейської інтеграції (1998-2004), радник президента України з питань зовнішньої політики (2006-2008) Олександр Чалий під час онлайн-конференції учасників "Ініціативи 16 липня", присвяченої обговоренню теми "Екологічний вимір процесу мирного врегулювання на Донбасі".

Чалий наголосив, що стале перемир'я на Донбасі створює передумови для діалогу на теми екології, оскільки дані проблеми вже не можна ігнорувати.

"Екологічний імператив повинен стати ключовим елементом для мирного врегулювання ситуації на Донбасі, а також сприяти залученню миротворчих зусиль на глобальному та регіональному рівнях. Треба поставити питання про створення точкових миротворчих компонентів для охорони найбільш небезпечних об'єктів. Для цього ми могли б знайти консенсус між Росією та колективним Заходом", - говорить він.

Також Олександр Чалий нагадує, що поруч з окупованими територіями знаходяться Південна та Запорізька АЕС, а тому тема водного балансу Донбасу має особливу чутливість. Можна робити звернення й на базі Будапештського меморандуму.

"На сьогоднішній день треба трансформувати екологічний імператив в певні дипломатичні кроки", - вважає Чалий.

Він наголосив, що проблема виділення метану зі старих шахт може бути дуже важливою для європейців.

"Якщо метан в промислових масштабах піде в атмосферу - це буде метановий Чорнобиль", - говорить дипломат.

На його думку, забруднення вод сприяє поширенню вірусних захворювань - і зараз це дуже актуально, враховуючи пандемію. Не можна забувати і про об'єкт "Кліваж", де в 1979 році стався підземний ядерний вибух в мирних цілях, потужністю 0,2-0,3 Кт у тротиловому еквіваленті.

"Чим більше жаху, тим більше уваги до проблеми", - говорить Чалий.

На його думку, "страшний екологічний імператив" може стати шляхом для дипломатичного прогресу в питанні Донбасу і ця тема може звучати навіть на зустрічах в "Нормандському форматі".

Детальніше про те, чому екологічна ситуація на Донбасі може загрожувати всій Європі, читайте в матеріалі "Апострофа": "Екологічна війна: як Донбас перетворюється на новий Чорнобиль".