RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Ліжка з киснем "намалювали", лікарі готові тікати: в МОЗ виступили з гучною заявою

Ситуація в "ковідних лікарнях" в Україні складна, не вистачає ліжко-місць, забезпечених киснем. Багато лікарів не хочуть працювати в таких умовах за маленьку зарплату.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов відвідав лікарні Житомира і повідомив про результати в Facebook.

В Житомирській обласній лікарні виявилося чимало проблемних питань.

"З інфекційного контролю в цій лікарні - ситуація жахлива, адже його немає. Крім того, як мені стало відомо після розмови з лікарями, вони не мають повного доступу до засобів індивідуального захисту, якими заклад забезпечений повністю", - пише глава МОЗ.

Степанов додав, що виявив також істотні проблеми з подачею адекватної статистики по кисневим точкам. Подано було 117, в реальності ж виявилося 66.

"Виявилося, що в статистику потрапляють нібито "вільні" кисневі точки, однак вони розташовані у відділеннях, невідведених під лікування COVID-19 (наприклад, реанімаційних, де лікуються хворі з інфарктами або інсультами). Це неприпустимо, адже вони не можуть бути використані при COVID-19", - сказано в публікації.

Разом з тим, як повідомив Максим Степанов на брифінгу, в Міністерстві охорони здоров'я побоюються, що країну можуть покинути кваліфіковані медики. Тому він не голосував за редакцію головного фінансового документа, яку схвалили його колеги.

МОЗ пропонував свій варіант законопроекту, в якому зарплата лікаря закладена на рівні 23 тис. гривень, медсестри - 17 тис., Молодшого медперсоналу - 12 тис. гривень. Однак цю ініціативу відхилили.

"Будемо битися до кінця", - запевнив Степанов.

Степанов побоюється, що якщо зарплату медикам не піднімуть, то вони можуть просто покинути Україну і переїхати до країн, де їм готові платити в 30 разів більше.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні за минулу добу, 29 листопада, зафіксували 9 946 нових випадків коронавірусу.