RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені виявили "невидимі" пошкодження легенів при Covid-19 - прості аналізи їх не показували

Легені людини, що перенесла COVID-19, з поширенням якого в Україні планують боротися запровадженням повного локдауну, потребують тривалого відновлення через значний шкідливий вплив на орган. Деякі пацієнти відновлюються досить швидко, однак бувають випадки, коли пацієнти впродовж декількох місяців відчувають слабкість і страждають від задишки, незважаючи на хороші результати КТ і МРТ.

Про це повідомляє Medical Xpress.

Вчені Шеффілдського університету спільно з Оксфордським університетом провели дослідження для визначення впливу коронавірусу на легені, в ході якого використовували гіперполяризований газ ксенон з МРТ-скануванням. Метод допоміг визначити вплив коронавірусу на легені пацієнтів, що видужали, і виявив приховані ураження органів, які не показували інші аналізи.

"МРТ з гіперполяризованим ксеноном є унікальним засобом для візуалізації порушення поглинання кисню в легенях, викликаного інфекцією COVID-19 і її наслідками. При інших фіброзних захворюваннях метод чутливий до подібних порушень, і ми сподіваємося, що ця робота допоможе зрозуміти захворювання легенів при COVID-19", - розповів професор Шеффілдського університету Джим Уайлд.

Як стало відомо вченим, МРТ з гіперполяризованим ксеноном може вимірювати газообмін у легенях за допомогою візуалізації і визначати, де саме сталося пошкодження, викликане пневмонією.

Виявлене в ході дослідження зниження функції легень може бути поясненням, чому деякі пацієнти відчувають стійкі симптоми навіть після виписки з лікарні, і допоможе ідентифікувати людей, яким потрібна відновлювальна терапія.

Як повідомляв "Апостроф", вчені Китайської академії військових медичних наук заявили, що холестерин може "допомогти" коронавірусу швидше інфікувати клітини людини.