RU  UA

Людей "кинули" на великі гроші: в Києві розгорівся гучний скандал, в справі сплив слід СБУ

Володимир Олійник, директор ТОВ "ПАРАДАЙ-3" два роки тому придбав в столичному будинку на Володимирській понад 900 квадратних метрів в якості вигідної інвестиції, однак нерухомість вартістю 36 млн гривень "зависла".

Про це йдеться в сюжеті Апостроф TV.

Приміщення, в яке не може потрапити Володимир Олійник належала фірмі "ТММ". Її беззмінний керівник протягом 18 років - відомий забудовник Микола Толмачов.

Свого часу в рейтингу найбагатших українців він займав престижне 26 місце. Однак, після Революції Гідності у Миколи Григоровича почалися проблеми - агробізнес збанкрутував, а "ТММ-Енергобуд", втративши російських клієнтів, стала неплатоспроможною.

Крім того, в 2016 році відразу три великі українські банки: "Укрсоцбанк", "ПУМБ" і "Ощадбанк" - звинуватили фірму Толмачова в невиконанні кредитних зобов'язань на загальну суму понад мільярд гривень! Вони звернулися до суду про стягнення іпотечного майна "Т.М.М."

За позовами суди конфіскували у боржника квартиру і навіть особистий автомобіль колишнього мільйонера.

Толмачеву досі заборонений виїзд за кордон. Найбільший борг "ТММ" був перед Ощадбанком - близько 750 млн гривень. Хоча 23 лютого 2019 на сайті фірми з'явилася інформація про те, що реструктуризація боргів перед Ощадбанком успішно завершена. До речі, вона і досі там.

Разом з тим, 10 лютого того ж року, прес-служба Національного банку України повідомила, що Верховний Суд підтримав законну позицію Ощадбанку і скасував судові рішення про затвердження сумнівного мирової угоди.

Не менш скандальною була боргова історія "Т.М.М." з "Першим українським міжнародним банком". Правда, пан Толмачов кредит і відсотки "зі скрипом", але все ж повернув.

Ще одна боргова історія пов'язана з "Укрсоцбанком", з яким фірма в 2004 році підписала кредитний договір. За ним Толмачов не виплатив ані копійки, хоча за 12 років "накапало" на більш ніж 15 млн євро.

Процедура звернення про стягнення майна боржника була визнана законною. Тому частина київської нерухомості "Т.М.М.", зокрема по вулицях Звіринецької, Андрея Шептицького і Володимирській, була реалізована через майданчик СЕТАМ (Систему електронних торгів арештованим майном).

Володимир Олейника вирішив взяти участь в аукціоні, так як арештоване майно дешевше, що робить його інвестиційно привабливим.

Однак в той же день після продажу заарештованих активів "ТММ", їх колишній власник почав перешкоджати переоформленню прав власності, накладаючи арешти на це майно.

Представники фінансової групи "ЮНІВЕС", теж придбали під час аукціону в 2018-м приміщення на Володимирській. Площа майже в 689 квадратних метрів обійшлася в 32 мільйони гривень. Після чого, за словами переможців торгів з продажу арештованого майна фірми "Т.М.М.", їх колишній власник організував комунальний терор - відключав ліфти і електрику.

Журналістам, хоч і не з першого разу, все ж вдалося зв'язатися з Толмачовим.

Однак, в Генеральній прокуратурі в подібну конспірологічну версію не повірили і справу закрили. Толмачов пояснив це рішення хабарами.

Боржник програв у всіх судах, його майно продали за борги. Однак, в минулому році після президентських виборів, в справу несподівано втрутилася СБУ, відкривши провадження, яке закрила Генпрокуратура.

В рамках цього кримінального провадження Служба безпеки України неодноразово накладала арешти на нерухоме майно, придбане новими власниками, які в судовому порядку скасовувалися. Більш того, двох співробітників "Приватної експертної служби", які оцінювали арештоване майно "Т.М.М.", за наказом заступника голови Фонду держмайна Андрія Єгорова на рік відсторонили від роботи.

У листі Головного слідчого управління Служби безпеки України було відзначено, що це були "управлінські рішення" зроблені на підставі звітів про оцінку. Нібито вони не відповідали вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна.

Зараз керівництво "Приватної експертної служби" готує позов до суду і буде відстоювати підлеглих і власну репутацію.

Головне питання полягає в тому, як Служба безпеки України може бути причетна до боргових спорів. Відповідь напрошується сам собою, якщо у керівництва СБУ та представників комерційної структури є давні зв'язки. Йдеться про так званий чинник "Ліги Сміху".

Лариса Чивуріна, фінансовий директор і співвласник "Т.М.М." - дружина колишнього гравця КВН Андрія Чивуріна - редактора і продюсера гумористичного шоу "Ліга сміху". Це шоу свого часу було створено "95 квартал" на чолі з Іваном Бакановим. А він, як відомо, в даний час обіймає посаду голови Служби безпеки України.

Спроба журналістів отримати коментар від самого Баканова, успіхом не увінчалася. Однак всі співрозмовники журналістів, пояснювали те, що сталося, саме "дружніми" відносинами керівництва компанії-боржника і оточення гаранта.

У цю версію вписується і той факт, що СБУ не перевіряє інформацію про кримському бізнесі Чивуріна і Толмачова. Йдеться про пансіонаті "Севастополь", який до анексії півострова називався "ТММ- Ялта" і належав ТММ. Зараз він успішно працює, хоча і переписаний на кіпрську компанію ТММ Real Estate Development Public Limited. Але власники цієї фірми і українського ТОВ "ТММ" - ті ж.

Толмачов публічно звинуватив у корупції та неправомірних діях Міністерство юстиції, СЕТАМ, оцінювачів, покупців, співробітників виконавчої служби і банк.

Однак, з 2014 року на майданчику "Системи електронних торгів арештованим майном" відбулося понад 65 тисяч аукціонів на загальну суму, що перевищує 13 млрд гривень. Зазвичай, вартість лота зростає на 12%. Але під час аукціону з продажу арештованого майна, яке належало "Т.М.М." в будинку на Володимирській 49-А стартова ціна виросла на 57%.

Якщо це була ідеально розіграна афера, кримінальну справу апріорі отримало б чималий резонанс. Але пройшло майже півтора року, а розслідування немає.

Якщо ж фірма "ТММ" в своїй заяві права, то можливий другий варіант - вона свідомо дала неправильне заяву про злочин. Це також вимагає відповідної кваліфікації слідчих органів.

Тим часом, журналісти "Схем" встановили, що мати Андрія Наумова, який очолює Головне управління внутрішньої безпеки СБУ, влітку 2019 придбала трикімнатну квартиру в житловому комплексі "Альтер Его". За елітні апартаменти жінка віддала 1 млн 191 тисячу гривень. Тоді як вартість подібних приміщень в цьому ЖК від чотирьох до п'яти мільйонів.

Припустимо, матері "головного контролера" СБУ просто пощастило купити в центрі Києва житло, яке на ринку коштує в чотири рази дорожче. Але чому квартира для рідних Андрія Наумова знайшлася саме в елітному комплексі, який побудувала саме фірма Миколи Толмачова - занадто багато збігів.

На початку квітня 2020 року позов пана Толмачова потрапив на розгляд до Верховного суду. І ось тут представників банку і власників, які придбали арештоване майно "Т.М.М." чекала повна несподіванка.

"У самій позивній заяві не ставилося питання про визнання недійсними цих кредитів, додаткової угоди кредитних договорів. У самому рішенні суду не сказано, що ці рішення не є дійсними. Просто зазначено, що на думку суду вони є недійсними. У зв'язку з цим фірма ТММ зараз повторно реанімує позови, за якими вони вже давно програли ", - говорить Олег Комірний, юрисконсульт ТОВ "КУА" "ЮНІВЕС".

Наслідки такого "правосуддя" і "розслідувань" можуть вдарити не тільки по одному банку і його вкладникам. Адже рішення Верховного суду, по суті, скасовує всі проведені раніше операції з продажу заставного майна проблемного позичальника. Отже, з'явився небезпечний прецедент після якого інвестори навряд чи захочуть ризикувати купувати заарештовані активи. І виглядає так, що важливу роль в цьому зіграв колишній керівник "Кварталу-95", а нині глава СБУ Іван Баканов.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні планують реформувати Службу безпеки, зокрема ввести призначення працівників на керівні посади на конкурсній основі. Однак це може стати початком корупційної хвилі призначень в органи безпеки і оборони.