RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Коли потрібні антибіотики при коронавірусі: пояснення лікаря

Антибіотики при коронавірусі, від якого продовжують щодня гинути українці, виписують, коли є підозра щодо приєднання бактерійних інфекцій.

Про це у своєму Facebook розповів авторитетний лікар Тарас Жиравецький.

Він зайвий раз нагадав, що на сьогоднішній день не існує ліків проти коронавірусу, але організм людини здатний до цього впродовж двох тижнів.

Саме тому лікарі можуть виписати пацієнтові антибіотики при коронавірусі, якщо є підозра про приєднання бактерійних інфекцій.

"...Ковід може ускладнитись приєднанням бактерійних інфекцій, як тих що «дрімають» в нашому організмі, але наша імунна система блокує їх розмноження, так і тих, що «живуть» в лікарнях і легко можуть потрапити в наш організм коли він виснажений та ослаблений ковідом... вгадувати лікарю важко чи потрібен антибіотик, тому він дивиться об‘єктивно чи є зміни в загальному аналізі крові, а також чи піднявся ЦРП і прокальцитонін. За цими аналізами можна запідозрити приєднання бактерійної інфекції і прийняти рішення про прийом антибіотику. Якщо у пацієнта з ковідом вже не було температури, а на 7-10 день чи пізніше температура різко піднялась це також може бути ознакою приєднання бактерійної інфекції", - пояснив Тарас Жиравецький у соцмережі.

Він також підтримує ініціативу про те, що антибіотики можна придбати лише за призначенням лікаря, аби українці не займалися самолікуванням у такий скрутний час.

Окрім цього, авторитетний лікар звернувся до колег з проханням "перестати призначати фуфломіцини, які шкодять в десятки разів більше за антибактерійні препарати".

"...У пацієнтів старших 35 років при ковіді дуже часто прості антибактерійні препарати першої лінії на жаль не спрацьовують, а погіршення стану з антибактерійними першої лінії чи без них може наставати бликавично, в чому і різниця ковіду з іншими вірусними захворюваннями! Тому звичайно, що кожен пацієнт може мати різний перебіг ковіду і тільки лікарі мають приймати рішення, яку проводити діагностику та яке лікування призначати після неї!", - резюмував Жиравецький, розповідаючи, коли при ковіді потрібно приймати антибіотики.

Раніше ми розповідали, що у січні 2021 року в Україні, ймовірно, введуть тотальний локдаун через поширення коронавірусу.