RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

НАБУ не має права вимагати міжнародного розшуку Бахматюка - Інтерпол

Представництво Інтерполу заявило НАБУ про відсутність підстав правомірного використання системи Інтерполу, Європолу та інших подібних інструментів з метою розшуку бізнесмена Олега Бахматюка. Відмова Інтерполу на запит НАБУ надійшла на початку грудня.

Про це повідомило "Інтерфакс-Україна" джерело, знайоме з ходом розслідування справи ВіЕйБі Банку.

За його словами, НАБУ і інші правоохоронні органи поінформовані про адресу проживання Бахматюка в Австрії, а австрійська сторона без використання системи Інтерполу підтвердила правильність і актуальність відомостей центрального реєстру Австрії. У представництві Інтерполу заявили, що питання затримання, арешту і екстрадиції Бахматюка в такому випадку виходять за межі його компетенції.

Офіс генерального прокурора 3 грудня поінформував, що двічі повертав НАБУ матеріали виробництва про екстрадицію Бахматюка через невідповідність запиту чинним міжнародним процедурам.

НАБУ підозрює власника "Укрлендфармінг" і екс-вигодоодержувача ВіЕйБі Банку Бахматюка нібито в змові з екс-першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком для виведення в 2014 1,2 млрд грн рефінансування з банку. Сам Бахматюк неодноразово заявляв, що знаходиться в Австрії і готовий брати участь в процесуальних діях.

Як раніше повідомляла адвокат Тетяна Козаченко, Олег Бахматюк не перебуває в міжнародному розшуку, а місце його перебування відомо НАБУ і іншим слідчим органам.

"Олег Бахматюк не перебуває в міжнародному розшуку. У жодній базі. НАБУ, САП, прокуратурі, ВАКС відома достовірна адреса місця проживання Олега. Надано документи на цей рахунок. НАБУ підтримує легенду, що Олег Бахматюк в міжнародному розшуку, тому що так звучить для них вигідніше і створюється вид значущості розслідування", - заявила правозахисниця.

Вона повідомила, що дії НАБУ, спрямовані на екстрадицію Олега Бахматюка і рішення Апеляційної палати ВАКС про його заочний арешт бюро обґрунтовує нібито наявністю міжнародного розшуку, що не відповідає дійсності. Такі дії є незаконними і суперечать міжнародним договорам.

Сам Олег Бахматюк заявляв, що НАБУ, Інтерпол і українська прокуратура повідомлені про його місцезнаходження, однак НАБУ не зверталося до нього за показаннями за офіційною процедурою, а інших фігурантів справи, колишнього в.о. керівника НБУ Олександра Писарука і менеджерів "ВіЕйБі банку" за рік слідства допитали лише один раз.