RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

З України до Німеччини намагалися вивезти культурні цінності з відомого музею: фото

В аеропорту "Бориспіль" затримали громадянку України, яка намагалася вивезти до Німеччини культурні цінності, серед яких бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")", а також інші предмети культурного вжитку з ознаками старовини.

Про це йдеться у повідомленні Київської митниці Держмитслужби на сторінці у Facebook.

Бронзовий барельєф "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" розміром 40х33 см, прототип якого авторства французького митця Франсуа Рюда розміщений на Тріумфальній арці в Парижі, а також 27 старовинних купюр від 1905 до 1961 років випуску, серед яких карбованці Райхскомісаріату Україна 1942 року, польські злоті XIX століття, рублі та державні кредитні і казначейські квитки Російської імперії кінця ХІХ-початку ХХ століття, аргентинські песо та інші виявили у громадянки України 1985 року народження під час проходження нею митного контролю.

Громадянка для проходження митного контролю скористалася спрощеною системою "зелений коридор", гарантуючи, що в неї відсутні предмети, заборонені до переміщення через митний кордон України. Однак митники, які отримали від правоохоронних органів інформацію про ймовірну спробу вивезення найближчим часом з України культурних цінностей, ретельно перевіряли багаж авіапасажирів.

"Під час опитування жінка надала митникам експертний висновок одного з відомих приватних українських музеїв про те, що дані предмети не мають культурної та історичної цінності. Разом з тим, дозволу встановленого зразка від Мінкульту на вивезення за кордон даних предметів пасажирка не мала", - йдеться у повідомленні.

Варто зазначити, що за відкритими даними одного з українських аукціонів, період виготовлення виявленого барельєфу "Виступ добровольців 1792 року ("Марсельеза")" визначений "до 1960 року", що кардинально відрізняється від даних, наведених у експертному висновку.

Стосовно громадянки триває документування виявленого порушення митних правил. Барельєф та колекцію купюр Київською митницею буде вилучено та скеровано на експертизу.

Як повідомляв "Апостроф", Одеська митниця спільно з управлінням власної безпеки Держмитслужби виявили незадекларовані мобільні аксесуари на суму понад 10 млн грн.