RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Астрономи зробили фото і відео гігантського шторму на Нептуні - його ширина понад 7 тисяч км

Телескоп Hubble зафіксував унікальний шторм на блакитній планеті Нептун. Звичайно, на фото він виглядає просто, як дві плями, але вчені говорять про те, що він дуже потужний і руйнівний. Ширина цього шторму понад 7 тисяч км, і для розуміння масштабів, це більше Атлантичного океану.

Про це повідомляється на сайті NASA.

Цікавий цей шторм і своєю поведінкою. Зазвичай штормові вихори на Нептуні з'являються в середніх широтах, рухаються до екватора і там зникають безслідно. Але новий шторм поводиться абсолютно по-іншому.

Hubble виявив цей шторм ще у 2018 році в північній півкулі. Спостерігаючи за ним, вчені відзначили, що він рухається до екватора і там повинен зовсім зникнути. Але вже в серпні 2020 року його напрямок змінилося, він розвернувся на північ. Вчені протягом 30 років спостерігали за схожими плямами, але така непередбачувана поведінка була зафіксовано вперше.

Викликає багато запитань у вчених і друга пляма. Ширина її була понад 6 тисяч км, але вона зникло. Варіантів кілька, або вона стало частиною великого вихору, або ж просто зникла.

"Ми схвильовані цими спостереженнями, тому що цей менший темний фрагмент потенційно є частиною процесу руйнування темної плями, - передають в повідомленні слова Майкла Вонга з Каліфорнійського університету в Берклі. Цей процес ще ніколи не спостерігалося. Ми бачили, як кілька інших темних плям зникають, і вони зникли, але ми ніколи не бачили, щоб щось порушувалося, навіть якщо це передбачено комп'ютерним моделюванням, "- заявили вчені


Народження цих штормових плям залишається загадкою для вчених. Дослідники продовжують уважно вивчати всі, отримані з телескопів, дані. Можливо, це допоможе їм зрозуміти природу цього явища. Але вже сьогодні зрозуміло, що останній шторм став найбільш вивченим.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, російські космонавти зізналися в "контрабанду" алкоголю на МКС.