Водохреще 2021: головні традиції і обряди

У вівторок, 19 січня, православні відзначають Хрещення Господнє (Водохреще, Богоявлення) - одне з головних християнських свят, встановлене на честь Ісуса Христа, яке багате на звичаї і прикмети.

"Апостроф" розповідає про обряди, звичаї та прикмети Хрещення.

Водохресний святвечір і Водохреще знаменує кінець Різдвяних святок. Традиції свята сягають до подій перших століть християнства, коли відбулося Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем. У Біблії йдеться про те, що в той момент на Ісуса зійшов Святий Дух у вигляді голуба і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус - Син Божий. Ще це свято називають Богоявленням - в цей день Господь вперше з'явився повністю як Отець, Син і Святий Дух, або Свята єдиносущна Трійця, в яку вірять християни.

Обряди

За часи християнства склалося безліч традицій і обрядів Водохреща. Головний серед них - святкові богослужіння, на яких освячують воду. Водохресна вода - це освячена певним чином за допомогою молитов чиста питна вода. Її весь рік дбайливо зберігають і п'ють з ранку натщесерце з молитвою. Також освячується вода в колодязях, річках і озерах. Водохресна вода - найбільша святиня, яка здатна зцілити душу і тіло.

Напередодні Водохреща в льоду на водоймах вирізають ополонку у вигляді хреста, який встановлюють поруч. Біля хреста відбувається обряд Йорданського водоосвячення, коли священик тричі опускає в ополонку хрест і запалений трисвічник - вода хреститься вогнем.

У свято Хрещення у дворах храмів можна побачити довгі черги з людей, які бажають освятити воду. Однак ті, хто не зумів прийти на службу, можуть набрати воду з будь-якої водойми в водохресну ніч. Вважається, що у всіх джерелах в цей час вода має цілющу силу. Християни вірять, що водохрещенська вода має властивість очищати і лікувати хвороби тіла і душі, а також змивати негатив.

Купання на Водохреще

Ще однією народною традицією стало занурення в ополонку в ніч на Хрещення Господнє - цей звичай має символічне значення і нагадує людям про велике таїнство і необхідність очищення душі на сповіді.

Водохресна вода - це справжня святиня, яка зміцнює душевні і тілесні сили людини. Взагалі на Русі вважалося, що купання в ополонці на Водохреща сприяє зціленню від багатьох недуг, тому така урочиста процесія освячення біля ополонки водойми відбувається, щоб зробити для людей доступним купання на Водохреща. Але не можна занурюватися в ополонку з примусу або на догоду моді. Вода як жива матерія здатна змінювати свою структуру під впливом інформації, тому все залежить від думок людини.

Традиції та звичаї

У наших предків існувало безліч традицій і звичаїв святкування Водохреща, яких обов'язково дотримувалися і виконували. За багато століть вкорінилася традиція освячення будинку свіжою водохресною водою. Для цього глава сім'ї повинен взяти гілку верби, принесену з церкви під час святкування Великодня, змочити її водохресною водою і окропити всі кімнати.

Повернувшись після вечірнього молебню, наші предки захищали свій дім. Для цього крейдою або кіптявою від церковної свічки вони малювали над кожним дверним і віконним прорізом по хресту.

Не менш важливою традицією на свято вважався збір за одним столом всіх родичів, на який ставили найрізноманітніші страви.

Прикмети

У народі вірять, що прикмети, помічені на Хрещення Господнє, - найвірніші.

  • Якщо в Хрещення небо було ясне і безхмарне, то і до кінця місяця погода буде морозною і ясною.
  • Якщо Хрещення потрапляє на повний місяць, то навесні можна очікувати сильних паводків.
  • Якщо на Хрещення йде дощ, то до кінця січня буде хмарно і дощитиме.
  • Якщо в цей день погода ясна і холодна - літо буде посушливе; похмура і свіжа - до рясного урожаю.
  • Коли на відкриту воду піде туман, то хліба буде багато.
  • Якщо під час літургії йде сніг, то майбутній рік очікується хлібородним, а від бджіл вийде багато роїв.

Також наші предки вірили, що хрещену в це свято людину все життя буде супроводжувати щастя. Зі свята Хрещення в церквах відкривається сезон вінчання, який триватиме аж до Масляної. В цей час всі охочі узаконити свої стосунки перед Господом можуть пройти таїнство вінчання і скріпити свій союз священними узами шлюбу.

Що не можна робити у Водохреще

  • Набирати багато водохресної води - це гріх, оскільки водохресна вода - це духовні ліки.
  • Розбавляти святу воду не можна - не до добра.
  • Тримаючи в руках святу воду, категорично забороняється сваритися або лаятися.
  • Водохресна вода втрачає святість, якщо ви допускаєте неблагочестиві думки.
  • З будинку не можна нічого виносити, а також давати гроші в борг перед Хрещенням Господнім, інакше потім весь рік будете відчувати потребу.
  • Протягом 10 днів після Хрещення заборонялося прати білизну в річці, щоб у святій воді було менше нечисті.

В Хрещення, як і в інші двунадесяті свята, слід уникати сварок, поганих думок і вчинків. Забороняється сердитися на близьких людей, лаятися, скаржитися і пліткувати, незалежно від обставин.

Заборонена будь-яка фізична праця, крім легкого прибирання. Зокрема, не можна вишивати, в'язати, робити що-небудь по дому.

Строго засуджується у Водохреща вживання алкоголю та інших дурманних напоїв. Заборона поширюється і на час водохресних купань.

Як повідомляв "Апостроф", через карантин в Україні на Водохреща в Дніпрі не будуть обладнані місця для купання.