Археологи знайшли унікальні артефакти часів царя Соломона, яким 3 тисячі років: фото

На півдні Ізраїлю під час розкопок вперше в історії знайдено рідкісні тканини, пофарбовані царським пурпуровим фіолетовим кольором, які датуються часом легендарних царів Давида і Соломона.

Про це повідомляє британське видання Еxpress.

Сучасне радіовуглецеве датування підтвердило, що дивовижне відкриття датується приблизно 1000 роком до н. е. Цей час відповідає біблійним монархіям Давида і Соломона в Єрусалимі.

Барвник виготовлявся із середземноморського молюска, місце його виробництва знаходилося приблизно за 300 миль від місця знахідки. Цей специфічний барвник часто згадується в Біблії і зустрічається в декількох єврейських і християнських контекстах.

Доктор Наама Сукеніка, куратор органічних знахідок Ізраїльського управління старожитностей, заявив, що це дуже важливе відкриття.

"Це перший шматочок тканини, коли-небудь знайдений за часів Давида і Соломона, який фарбується престижним фіолетовим барвником. В давнину фіолетовий одяг асоціювався зі знаттю, зі священиками і, звичайно, з королівською владою. Прекрасний відтінок пурпурного кольору, той факт, що він не тьмяніє, і труднощі з випуском барвника, який міститься в мінімальних кількостях в організмі молюсків - все це зробило його найціннішим серед барвників, який часто коштував більше, ніж золото ", - зазначив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше під час розкопок в місті Кесарії (Ізраїль), археологи виявили схованку з древніми монетами і золотом, що датується XII століттям нашої ери. Вони припускають, що скарби могли належати жертвам хрестоносців на Святій Землі.