RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

​Україні світять санкції на 3,5 млрд доларів через історію з "Мотор Січ": хто винен і що робити

Україні світять санкції на 3,5 млрд доларів через підписання президентом Володимиром Зеленський персональних санкцій проти китайських інвесторів, які купили "Мотор Січ".

У цій справі розбирався "Апостроф".

Україні загрожує розгляд в міжнародному арбітражному суді, куди вже звернулися китайські інвестори, апелюючи до угоди з Україною щодо захисту інвестицій, яка була підписана державами ще у 1992 році. За умови поразки будуть накладені санкції. Але також тепер інвестори з Китаю не будуть проявляти інтересу, щоб вкласти в країну свої гроші.

За словами директора Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень Сергія Толстова, так Офіс президента посилено шукав варіанти, щоб сподобатися США.

"Досить імовірно, що тепер станеться різке погіршення умов роботи з Китаєм, але і американці сюди з гарантіями безпеки не полізуть. Хоча Пекін прекрасно розуміє становище України, усвідомлюючи, що це держава з абсолютно незрозумілим суверенітетом", - зазначив він.

Але в цій історії винуватці залишаться безкарними, зокрема, В'ячеслав Богуслаєв. Саме вони хотіли заробити мільярди на продажі стратегічного підприємства. З них можуть вимагати повернення грошей китайцям.

Явні проблеми чекають на державу. Їх можна було уникнути, якби була розроблена чітка система по контролю над іноземними інвестиціями. В Україні, на відміну від США і Європи, не існує спеціальних законодавчих актів.

"За будь-яких обставин, очевидним і правильним кроком для українського уряду є запровадження жорстоких і чітких правил інвестування в стратегічно важливі галузі вітчизняної промисловості", - заявила експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Людмила Філюк.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Між молотом і ковадлом: навіщо Зеленський вліз у війну США і Китаю за "Мотор Січ".