RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

День пам'яті Григорія Богослова: історія, традиції та заборони

7 лютого традиційно вшановують святого Григорія Богослова. Відомий він тим, що все своє життя присвятив служінню Богу і його вважають прабатьком християнства.

Іменини Григорія: красиві листівки і привітання у віршах

Історія святого Григорія Богослова

Жив святитель в IV столітті. Практично все своє життя він присвятив служінню Богу і вивчення богослов'я. Був дуже закритою людиною, багато часу проводив у роздумах на самоті. Багато молився і навіть був обраний архієпископом в Константинополі.

Григорій Богослов вів аскетичний спосіб життя, не визнавав ніяких благ. Він ходив босими ногами по землі і одягався в один й той самий застарілий одяг. Спати лягав на голу землю або на подобу ліжка з гілок. Харчувався Богослов так само скромно, як і жив. У його раціоні був лише хліб і овочі, а пив він виключно воду, іноді з оцтом.

Після себе святий залишив 243 послання і 45 проповідей, а також 507 духовних віршів.

Традиції дня Григорія Богослова

Люди завжди спостерігали за погодою 7 лютого, саме по ній можна було припустити, якою буде погода в наступному році.

У цей день прийнято молитися і здійснювати тільки добрі справи. Люди вірили, що добро, яке ви зробили в цей день, обов'язково до вас повернеться. Але була особливість, свої добрі вчинки потрібно здійснювати таємно і нікому про них не говорити, і тим більше не хвалитися. Тому що Бог все бачить і так, можна було проговорити: "Господь і так всі добрі справи бачить", а за хвастощі можна бути покараними.

За народним же календарем саме на Григорія починали чекати повороту погоди до весни, тому що напередодні відзначався день "Полузимниця", який вважався серединою зими. Варто було говорити в цей день: "Ксенія Григорія квапить, щоб весну не упустив, сонечко на даху посадив".

Що не можна робити в день Григорія Богослова

Як і в будь-який церковне і народне свято, в день Богослова, 7 лютого, є свої заборони:

  • не можна стригти нігті та волосся, а також плюватися;
  • не можна хвалитися своїми добрими справами в цей день, вони тоді не зарахуються.
  • потрібно стежити сьогодні за своїми словами, не лихословити, не лаятися, не хотіти зла, тому що вважається, що все, сказане в цей день обов'язково збувається.

"Апостроф" раніше розповідав, які церковні свята відзначають у лютому і коли дні постів.