RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Що буде зі страховим стажем українців за час карантину: в Пенсійному фонді дали відповідь

Фізичні особи-підприємці, а також ряд інших категорій платників податків могли не платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в березні, квітні та травні 2020 року через карантин, який був введений на цей час у зв'язку з епідемією коронавірусу, зберігши прицьому страховий стаж за ці три місяці.

Про це "Апострофу" повідомили в Пенсійному фонді (ПФ) з посиланням на відповідне законодавство.

У відповіді на офіційний запит видання в Пенсійному фонді зазначили,, що пільги по сплаті ЄСВ були введені двома законами ( № 533-IX і № 591-IX ).

"Фізичним особам-підприємцям, у тому числі тим, які обрали спрощену систему оподаткування, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, членам фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року на підставі пункту 910 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні оложення" закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", зазначені періоди включаються до страхового стажу, вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів",- йдеться у відповіді ПФ.

Однак в реальності спостерігається дещо інша картина. Справа в тому, що відразу кілька людей, які є ФОПами і які скористалися зазначеною законодавчою нормою, розповіли "Апострофу", що за 2020 рік їм зарахували тільки дев'ять місяців страхового стажу, виключивши ті три місяці, коли вони не платили єдиний соціальний внесок.

Таким чином, порушені положення двох згаданих законів. Втім, можливо, мова йде про технічну проблему, яка з часом буде усунена. "Апостроф" буде стежити за розвитком подій.

Читайте також матеріал "Апострофа": Ризиків багато, але діватися нікуди: коли в українців з'явиться "скарбничка" на старість.