RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Працівники "Укрзалізниці" провели мітинг проти рішення Наглядової ради

Близько п'ятисот працівників залізниці 17 лютого вийшли на мітинг в надії захистити свої права. Вони вимагають доплат і підвищення окладів за 2019 і 2020 рік, як це і передбачено угодою з профспілковим комітетом.

Про це пише "Матриця Свободи".

Відповідно до галузевої угоди зарплати залізничників мали підніматися щорічно на 25% в 2019 і в 2020 році. У зазначений період цього не сталося за згодою Наглядової ради.

"Заморозили (оклади - прим.ред.) на період жорсткого карантину, але так і не "розморозили" до сих пір", - говорить голова профспілки Вадим Бубняк про рішення колишнього правління, підтриманого наглядової ради УЗ.

Заробітні плати не тільки не збільшилися, а й знизилися за рахунок введення чотириденного робочого тижня, а наглядова рада УЗ затвердила рішення колишнього керівництва не виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення, яка становила близько 10 тисяч гривень.

Підписати нову угоду з профспілкою діюче правління не має можливості через блокування Наглядовою радою всіх її дій, щодо поліпшення ситуації на залізниці. Раніше, до блокування наглядової ради, УЗ все ж встигла виплатити відповідно до колективних договорів за 2020 рік профспілці 105,6 млн гривень і додатково було виділено ще 12,6 млн грн.

Останнє рішення наглядової ради блокує реалізацію проектів "Укрзалізниці", спрямованих на створення прибуткових профільних підприємств, підвищення прибутку і зниження збитків і не дає витримувати досягнуті домовленості.

Але не дивлячись на це 17 числа мітингувальник профспілка Бубняка і деякі журналісти в своїх претензіях згадували тільки Жмака як керівника УЗ. Хоча претензії не йому і його діям, а Наглядовій Раді УЗ, бо її рішення блокують всі досягнуті раніше домовленості між керівництвом УЗ і профспілками.

І більшість вимог мітингувальників було направлено саме до дій Наглядової Ради та безпосередньо Кабміну.

"Ми вимагаємо зниження фінансової та податкового навантаження на УЗ. Ми вимагаємо скасувати податок на землю для УЗ. Підвищення податкового навантаження на УЗ тягне за собою масові звільнення робітників. Ми закликаємо акціонера в особі Кабміну, почути нас", - заявили учасники протесту.