RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Харків стає новим центром нелегальної торгівлі контрабандними ТВЕНами - експерти

В Україні фіксують контрабанду тютюнових виробів для електричного нагріву з Китаю. Експерти впевнені: з огляду на прибутковість, може з'явитися і контрафактне виробництво ТВЕН в Україні, в т.ч. на окупованих територіях.

Про це пише "УНІАН".

Якщо раніше торгівлю китайськими контрабандними ТВЕН фіксували в основному в Київській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, то тепер центром контрабандної торгівлі став Харків. Гостей Харкова контрабандна торгівля китайськими ТВЕН зустрічає навпроти центрального вокзалу. В інших регіонах основним товаром є китайська марка MC. Продають за 50 грн за пачку - на 20% дешевше, ніж легальна продукція. Ніяких акцизних марок - тобто податки в бюджет не сплачуються. Попереджувальні написи англійською мовою. На пачках є напис "тільки для продажу в Duty Free", що свідчить, що продукція контрабандна. Частина продукції має фруктовий смак, хоча їх наявність обмежується законодавством України, оскільки це може залучати підлітків.

Ще дві великі точки продажів в північно-східній частині Харкова - біля станцій метро "Студентська" і "Героїв Праці" - на проспекті Павлова. У південній частині міста неформальним центром нелегального продажу контрабандних ТВЕН став комунальний ринок. Кілька точок продажів китайських контрабандних ТВЕНів зафіксовано і в передмісті - в Мерефі і селищі Південному.

Показово, що в Харкові контрабандні ТВЕНи продають не тільки стаціонарно, а й через Інтернет.

Доктор наук, професор КНУ ім. Т.Шевченка вказує на тенденцію поширення контрабандних ТВЕН через інтернет: "У Дніпрі почали активно просувати продаж контрабандних ТВЕН (цей же китайський бренд) через Інтернет. Наприклад, за 705 дол готові пересилати по всій Україні цілий короб китайських ТВЕН (500 пачок). Виходить приблизно 39-40 грн за пачку. Це істотно менше, ніж ринкова ціна легальної продукції", - пояснює він.

З огляду на прибутковість нелегального ринку ТВЕН, експерт не виключає, що в Україні може з'явитися нелегальне виробництво - в т.ч. на окупованих територіях Донбасу: "Значні потенційні прибутки від нелегального продажу можуть стимулювати створення нелегальних підпільних виробництв по всій території України - в т.ч. на окупованих територіях Донбасу. Тим більше, що в Донецьку функціонувала місцева тютюнова фабрика", - нагадує доктор наук Валерій Воротін.

"Ця тенденція може мати негативний вплив на національну безпеку країни - в т.ч. фінансову безпеку, боротьбу з організованою злочинністю і на громадське здоров'я", - упевнений заступник голови Центру євроатлантичної безпеки Тарас Жовтенко.

Експерт наводив приклади подібної контрабандної торгівлі в Запоріжжі і Нікополі, і її просування через Telegram. Він нагадав, що за нормами КК, контрабанда ТВЕНів та інших тютюнових виробів не є кримінальним злочином: "Але, за даними Європейського бюро запобігання зловживань і шахрайства (OLAF), організована злочинність активно заробляє на контрабанді тютюновими виробами. Відповідно, розширення джерел фінансування організованої злочинності вплине на кількість інших злочинів в Україні", - упевнений експерт.