RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Вчений розгадав таємницю сувою Шапіра - міг належати пророку Мойсею: фото

Сувій Шапіри, стародавній манускрипт, вперше виявлений в 1883 році і визнаний фальшивим, може бути найстарішим відомим біблійним писанням.

До такого висновку прийшов ізраїльсько-американський вчений Ідан Дершовіц, який написав про це в своїй новій книзі, повідомляє Daily Mail.

Як відомо, торговець старожитностями з Єрусалиму Вільгельм Шапіра розповів світу про виявлення 15 фрагментів рукопису, які нібито були знайдені в печері недалеко від Мертвого моря.

Палео-івритський лист на шматках рукописи був майже нерозбірливим, але Шапіра стверджував, що це була "оригінальна" книга Второзаконня - можливо, навіть копія, що належить Мойсеєві.

У новій книзі вчений зазначив, що у нього є архівні, лінгвістичні і літературні свідчення, які підтверджують, що ці предмети були справжнім древнім артефактом.

За його словами, шматки рукописи відносяться до часу Першого Храму - ще в 957 році до нашої ери, що робить їх найстаршими відомими біблійними артефактами, коли-небудь виявленими.

Шапіра продав Британському музею 15 шкіряних смуг рукописів, які були знайдені в Ваді Муджиб недалеко від Мертвого моря.

Сума, за яку він продав їх музею, - 1 мільйон фунтів стерлінгів, але потім їх продали приватному колекціонеру за 25 фунтів стерлінгів.

Недавні дослідження поставили під сумнів твердження про підробку, припустивши, що вони не тільки справжні, а й можуть бути найстарішим біблійної рукописом, коли-небудь виявленим.

Нагадаємо, що в Єрусалимі (Ізраїль) знайшли стародавню печатку, яка належала пророку Ісаї.