RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Що не так в Україні із зарахуванням в дитсадки: названі головні проблеми

В Україні є ряд проблем, які ускладнюють процес зарахування дітей в дитсадки.

Про це йдеться в матеріалі видання "Апостроф".

За словами експертів, на сьогоднішній день можна виділити дві основні проблеми, через які молодим батькам складно оформити своїх дітей в дошкільні заклади.

По-перше, територіальний принцип заповнення таких закладів уже прописаний в чинному законодавстві. Процедура прописана в постанові Кабміну №305 від 12 березня 2003 року.

У документі говориться, що правом першочергового зарахування в державні (комунальні) садки користуються діти, які проживають на території обслуговування садка. Щоб скористатися цим правом, батьки повинні пред'явити документи про реєстрацію, наприклад, прописку. Але цим можуть користуватися корупціонери, адже купити прописку в інтернеті не складає особливих труднощів.

"У нас є прописки в Шевченківському, Оболонському, Святошинському районах Києва. Якщо Святошинський, то у нас прописка - це проспект Перемоги 101/2. Якщо школа або садочок потрапляє під цю адресу, то ніяких проблем. Але ви спочатку дізнайтеся, тому що вже не перший телефонуйте з таким питанням. Прописка коштуватиме 2 тисячі гривень на 6 місяців ", - зізнався журналістам оператор одного з порталів, де продають такі реєстрації.

Більш того, дитячі сади можуть не закріплювати за собою ніяких територій. По-друге, деякі дошкільні заклади, які найближче до дому, вже тріщать по швах і просто не в змозі приймати нових дітей.

Також спостерігаються проблеми зі створенням нових місць. Автори законопроекту перекладають всю відповідальність на місця: "для забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти органи місцевого самоврядування створюють і містять мережу закладів дошкільної освіти".

Місцеві чиновники, в свою чергу, стверджують, що від нового законопроекту не буде користі, якщо буде відсутнє державне фінансування.

"... При відсутності державної субвенції або іншого фінансування дошкільної освіти, законопроект не матиме позитивного впливу", - сказано в Асоціації міст України.

Читайте також матеріал "Апострофа": Місць немає, але ви тримайтеся: як депутати вирішили "поліпшити" життя дітям