RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У Росії в ряди своїх поетів "записали" Тараса Шевченка, розгорівся скандал

Російський центр культури і науки спільно з російським агентством "Росспівробітництво" провели захід: "Підбиття підсумків Міжнародного творчого конкурсу сучасних поетів в день пам'яті російсько-українського поета Тараса Шевченка". В Україні це викликало обурення.

Анонс був опублікований на Facebook-сторінці Росспівробітництва.

Як пише "Радіо Свобода", в Міністерстві закордонних справ України заявили, що заперечують будь-які російські наративи про Шевченка.

"У зв'язку з маніпулятивними і зухвалими посяганнями країни-агресора на історико-культурну та філософську спадщину Т. Г. Шевченка, відзначаємо, що національна самоідентифікація Кобзаря - непримиренного борця за національне і духовне відродження України, визволення нашої Батьківщини з-під гніту Росії - не може викликати жодних сумнівів. МЗС заперечує будь-які російські наративи про Т.Г. Шевченка ", - прокоментували в МЗС.

Там відзначили, що Російський центр науки і культури в Києві - це єдине в Україні державна установа РФ з функціями культурного представництва. І, згідно з договором між Кабміном України і урядом Росії про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів от1998 року, в Москві створений і функціонує Національний культурний центр України.

Своєю чергою, РНБО, відповідаючи на запит видання повідомила, що розгляне питання про припинення Російським центром науки і культури роботи в Києві, якщо надійде відповідне подання від "президента України чи іншого суб'єкта законодавчої ініціативи".

Як повідомляв "Апостроф", прес-служба президента України Володимира Зеленського осоромилася з портретом Шевченка, переплутавши його з персонажем картини.