RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Поминальна субота: як правильно поминати покійних

У суботу, 3 квітня, православні християни в Україні здійснюють поминання покійних, в тому числі відвідують могили родичів на кладовищах. Цей день в церковній традиції називають батьківської суботою.

"Апостроф" нагадує про головні традиції цього дня.

Батьківських субот в церковному календарі кілька, вони є днями особливого поминання покійних.

Назва цього дня, ймовірно, походить від традиції називати покійних "батьками", тобто тими, які відійшли до праотців, або тому що християни молитовно поминали в першу чергу своїх покійних батьків.

Як провести батьківську суботу

В батьківські суботи в православних храмах здійснюються особливі богослужіння з поминанням покійних, а крім того, віруючі відвідують могили на кладовищах.

В такий день віруючі моляться за упокій померлих, просять у Господа для них милосердя і прощення гріхів. По можливості потрібно провести більше часу в молитві.

Існує благочестивий звичай вести сімейний помянник (блокнот), в якому записують імена померлих родичів. Під час домашньої молитви і під час церковного богослужіння православні християни згадують поіменно багато поколінь своїх покійних предків.

Молитва за упокій

  • "Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена) і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне".

Як повідомляв "Апостроф", християни західного обряду відзначають Великдень вже в найближчу неділю, 4 квітня.