RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Великодній понеділок у західних християн: особливості та звичаї свята

Західні християни 5 квітня традиційно відзначатимуть Великодній понеділок, коли шанують пам'ять євангельських подій першого дня після воскресіння Ісуса Христа.

"Апостроф" розповідає про особливості і звичаї релігійного свята.

Історія свята

У перший день після воскресіння Ісус, згідно з давніми переказами, явився своїм учням. Протягом 40 днів він розповідав їм про Царство Небесне, а потім вознісся на небо, і в пам'ять про це через сорок днів після Великодня християни відзначають свято Вознесіння Господнього.

Раніше світські святкування після Пасхи тривали цілий тиждень, але близько 200 років тому в більшості країн його скоротили до одного дня - понеділка, який йде відразу за релігійним святом.

Традиції та звичаї

Наші предки в цей день влаштовували змагання з катання яєць і обливання водою. Звичай обливати один одного водою пішов від традиції окроплення їжі і вдома свяченою водою, яку заздалегідь освячували під час великодньої меси.

В Австралії у Великодній понеділок влаштовують спортивні змагання, в Гайані запускають повітряних зміїв, а в Нідерландах прийнято відпочивати на природі. В Ірландії в понеділок після Великодня згадують людей, які загинули у Великодньому повстанні 1966 року. А в ПАР майже 30 років тому Поливаний понеділок був перейменований в День сім'ї, щоб у святкуванні могли взяти участь представники різних конфесій.

Раніше ми публікували підбірку поздоровлень і відеолистівок з нагоди Великодня.