RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Під Тернополем випадково виявили загадковий саркофаг, якому тисячі років: фото

У Тернопільській області випадково виявили унікальний древній саркофаг, якому майже 5 тисяч років. Натрапили на знахідку під час планових весняно-польових робіт.

Про це пише "Укрінформ".

Трактор в полі випадково зачепив кам'яну плиту і проломив її. Заглянувши, в отвір, що утворився на місці пролому, тракторист побачив там людський череп, і негайно повідомив про знахідку.

Незабаром на місце прибули археологи, які з'ясували, що під зламаною кришкою знаходиться саркофаг. Виготовлений він з "червоного" каменю, який характерний для цієї місцевості. За попередніми висновками археологів, знахідка відноситься до періоду комарівської культури або культури кулястих амфор.

Деталі повідомила директор Тернопільського обласного центру охорони і наукових досліджень пам'яток культурної спадщини, археолог Марина Ягодинська.

Найближчим часом вона планує поїхати на місце виявлення саркофага, де будуть продовжувати працювати археологи. Адже ще належить встановити точний вік знахідки і ретельно вивчити знайдені в саркофазі останки.

Ягодинська також помітила, що це не перший випадок, коли в Тернопільській області знаходять артефакти комарівської культури. Не так давно там був знайдений курган, якому близько 4 тисяч років. У ньому археологи виявили 14 поховань.

Як писав "Апостроф" раніше, "чорні" археологи в ході незаконних розкопок в турецькій провінції Ізмір наткнулися на монастир часів Римської імперії та унікальні мозаїки віком 1,5 тисячі років.