RU  UA

Локдаун в Україні "зламався": названо головну причину і єдиний вихід

Головною причиною недостатньої ефективності карантинних заходів в Україні є недостатній контроль за заборонами в різних зонах.

Україну атакувало коронавірусне цунамі, але восени буде ще гірше - Ольга Стефанишина

Таку думку висловила в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV міністр охорони здоров'я України в 2019-2020 роках Зоряна Скалецька.

За її словами, критична відмінність карантинних обмежень в Україні від локдауну в європейських країнах, полягає в тому, що у нас відсутній контроль за їх виконанням і комплексний підхід до цього питання.

"Ми встановлюємо обмеження, але не контролюємо їх. Додавати нові обмеження можна тільки тоді, коли ми розуміємо, що будемо їх контролювати. В Києві можна піти на вечірки, на дні народження в кафе і ресторани - все працює. Для чого тоді карантин, локдаун? " - дивується екс-міністр.

Також Зоряна Скалецька назвала три головні напрямки, в яких треба діяти уряду, щоб вийти з поточної складної ситуації із захворюванням коронавирусной інфекцією.

"Сьогодні ми повинні почати жорсткіше контролювати чинні обмеження - це перше. Друге - якщо ми розуміємо, що має місце тісна комунікація між областями, то режим у них повинен бути однаковим - або червоним, або помаранчевим. Третє - ми бачимо, що Івано-Франківська область у важкому стані була. Вона шість тижнів фактично була в червоній зоні. Це чекає майже кожну область - шість тижнів. Це означає, що сьогодні в такому темпі відсутності контролю ми повинні йти на план "Б" - це нарощування кількості ліжок ", - підкреслила фахівець.


Детальніше про те, чому влада не хоче вводити всеукраїнський локдаун і яким повинен бути жорсткий національний карантин читайте в матеріалі "Апострофа": Який у нас локдаун, коли люди спокійно ходять в кафе і ресторани - Зоряна Скалецька.