RU  UA  EN

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

20 жовтня

19 жовтня

Всі новини

Археологи виявили в Болгарії римське поселення, якому 2 тис. років - знахідки вражають: фото

Археологи виявили величезний археологічний пам'ятник, який виявився давньоримським поселенням зі слідами ранньої присутності римлян в Болгарії в I столітті до н.е.

Як повідомляє Archaeology in Bulgaria, поселення знаходилося між великими містами Римської імперії Бононією (сьогодні Відін) і Ратіарією (сьогодні Арчар).

Вперше дане римське поселення виявили в 2020 році внаслідок рятувальних розкопок при будівництві шосе Софія - Відін. Воно розтягувалося уздовж річки відболіла, недалеко від міст Синаговці і Дунавці.

Знахідки розкопок були продемонстровані на Болгарській археологічній виставці 2020 року, де показали найцікавіші археологічні відкриття минулого року.

Ратіарія дуже добре зберігалася до 1990-1991 років, але мисливці за скарбами почали розривати її на частини. Незважаючи на це, багато хто з його будівель, похованих під землею, майже не постраждали від "чорних" археологів.

"Артефактів, які ми знайшли в цьому надзвичайно важливому і багатому археологічному місці тільки під час попереднього дослідження в 2020 році, налічується понад 300. Повні розкопки археологічного комплексу недалеко від міста Синаговці заплановані на наступний археологічний сезон", - розповіли вчені.

Зокрема, тут знайшли бронзові фібули, срібні та бронзові сережки, а також срібні монети часів Римської республіки.

Нагадаємо, що археологи виявили на півночі Норвегії найдавніший наскельний малюнок човна.