RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

"Буде прийматися рішення": з'явилися цікаві деталі про українські прототипи вакцин від COVID-19

Незабаром в Україні можуть з'явитися свої вакцини проти COVID-19.

Про це в інтерв'ю "Сегодня" заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, Український фонд досліджень профінансував на конкурсній основі розробку двох вакцин.

Першу вакцину розробляє Інститут біології клітини у Львові, який очолює академік Андрій Сибірний.

"Він розробляє вакцину, де білок коронавірусу вирощується на дріжджах. У біореакторі відбувається його очищення. Далі даний білок може бути доведений до лікарської форми. І як, наприклад, рекомбінантна вакцина, він може бути зареєстрований для доклінічних і клінічних досліджень і вже потім зареєстрований як препарат. Наприклад, за такою технологією виробляється вакцина проти гепатиту В, коли також береться білкова основа", - сказав він.

До вересня будуть проводитися дослідження в лабораторних умовах, після чого почнеться процес виготовлення лікарської форми і проведення доклінічних досліджень.

Другу вакцину розробляють в Інституті біохімії ім. Палладіна, який очолює академік Сергій Комісаренко.

"Там розробляється вакцина за схожим принципом, але за іншою технологією. Результат очікується на осінь", - уточнив він.

Крім того, в Україні ще одну вакцину розробляють недержавні інститути, а бізнес з групою вчених. Поки вони на стадії виробництва лікарської форми, щоб почати клінічні випробування.

Третьою вакциною займаються Михайло Фаворов і "Діапроф-Мед", але держава не інвестувала в цю розробку.

"Щоб почати в клініку або щоб держава інвестувала, вони повинні були надати дані, що їх дослідження з'явиться в міжнародних публікаціях, і фармзаводи готові цю вакцину зробити", - завершив він.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Україна уклала контракт з американською фармацевтичною компанією Pfizer на поставку додаткових 10 млн доз вакцини.