RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

COVID-19 не відступає: які мутації викликають тривогу і наскільки ефективні вакцини

Вірус SARS-CoV-2 навчився мутувати, про що свідчить індійський штам коронавірусу про виявлення якого стало відомо в кінці березня 2021 року. але три варіанти мутації викликають особливе занепокоєння.

Про це заявили в Європейському центрі профілактики та контролю захворюваності (ECDC).

На думку експертів ECDC найбільш небезпечні мутації це - бразильський штам, південноафриканський і британські штами (В.1.1.7 і В.1.1.7 + E484K).

Що кажуть у МОЗ України

Глава МОЗ Максим Степанов не виключає, що в Україні також буде виявлено новий штам.

"У нас є вже і британський, і південноафриканський штам, і ми це побачили по тяжкості захворювання. Зараз зафіксована ще одна мутація, так звана подвійна мутація в Великобританії, Індії, Гонконгу", - сказав міністр.

Мутації і вакцини

Поки всі вакцини працюють і з новими варіантами вірусу.

"Pfizer і Moderna кажуть, що їх препарати ефективні і проти нових варіантів вірусу. В тому числі проти індійського, який має дві-три серйозних мутації. Що стосується AstraZeneca і інших вакцин - даних поки немає. Але я вважаю, що якщо працюють РНК вакцини, то і ці вакцини будуть працювати ", - заявив в коментарі "Сегодня" академік НАН і НАМН України Володимир Широбоков.

Зміни в цих варіантах привели до того, що вірус легше проникає в клітини організму, а значить, швидше поширюється.

Не виключено, що можуть з'являтися варіанти SARS-CoV-2, які будуть з повною стійкістю до антитіл, які дають нинішні вакцини проти COVID-19, прогнозують в FDA . В такому випадку вакцини потрібно буде змінювати.

В Україні понад 7 тис. Нових випадків COVID-19 за добу: статистика на 14 травня